България дава каски и бронежилетки на Украйна, но отново само за цивилни 

17:56, 06 апр 22 / Политика 25 1532 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

България изпраща безвъзмездно 2000 каски и 2000 бронежилетки на Украйна. Те ще бъдат отпуснати от наличните количества със съдействие на Министерството на отбраната. Това съобщи говорителят на кабинета Лена Бориславова, като отбеляза, че защитните средства ще се използват от мирните украински граждани.

Тази мярка надгражда досега оказваната хуманитарна и друга помощ от страна на правителството“, отбеляза Бориславова. „България бе една от първите държави, която се присъедини към страните от Европа, сезирали Международния наказателен съд в Хага за престъпленията, извършени от Русия на територията на Украйна. Това се случи още на 3 март. След това, на 24 март, България бе една от първите държави, която откликна на призива за допълнителна финансова помощ за дейността на Международния наказателен съд за осигуряване на по-добра възможност за разследване и осъждане на военните престъпления, извършени в Украйна“, уточни хронологично тя, цитирана от „Мediapool“. Бориславова изтъкна, че предстои Министерският съвет да вземе решението за отпускането на такава финансова помощ, а страната ни вече е получила благодарности от страна на международната съдебна институция. По думите ѝ българското правителство е реагирало остро срещу зверствата, извършени в Буча.

В края на март зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов посочи, че България може да даде на Украйна само военна екипировка, каски и бронежилетки, но не и зенитни ракети C-300 и изтребители МиГ-29„Ако страната ни изпрати отбранителна военна помощ, това не ни въвлича във война“, посочи той.

В същото време към момента само България и Унгария не оказват помощ за отбраната на Украйна. Президентът Румен Радев също през март предложи страната ни да изпрати индивидуални защитни средства, но отново само за цивилните и с акцент на районите, където преобладава българско малцинство, подложено на обстрел.

„Възраждане“ и БСП са двете партии в парламента, които са против изпращането на тази помощ, защото твърдят, че тя ще въвлече България във война.

Вчера обаче Ангел Найденов, бивш депутат от БСП и ексвоенен министър, изказа противоположно мнение. „Повече от 30 държави са оказали военна помощ и не са имали притеснения, че стават част от войната. Защо единствено и само България има такива притеснения“, изрази недоумение Найденов. Той подчерта, че не би подкрепил предоставянето на изтребители и тежко въоръжение, но не вижда причина да не се изпращат средства за отбрана и защита на украинското население.

Докато в България някои политици зоват да внимаваме да не разсърдим Русия, Турция е увеличила с над 30 пъти износа си на отбранително оборудване за Украйна. Това сочат данни на Обединението на турските износители за оръжейния експорт за първото тримесечие на 2022 г. Което не попречи Ердоган да е домакин на кръг от преговорите между делегациите на Украйна и Русия, пише „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама