Почина един от най-яростните руски националисти

16:12, 06 апр 22 / Свят 25 2239 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Почина лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия и един от най-яростните руски националисти Владимир Жириновски. Новината съобщи председателят на Държавната дума Вячеслав Володин.

Володин каза, че Жириновски е починал след „продължително и тежко боледуване“. 75-годишният политик е бил приет в московска болница в началото на февруари, след като е дал положителна проба за COVID-19 и е развил пневмония.

Жириновски беше една от най-видимите и добре познати фигури в руската политика през последните три десетилетия, попадайки често както в руските, така и в международните заглавия със своите ксенофобски коментари и странно публично поведение, включително юмручни битки в парламента и в телевизионните студия.

През 1993 г. - на първите законодателни избори след разпадането на Съветския съюз неговата Либерално-демократическа партия (ЛДПР) на Русия спечели най-голям дял от гласовете.

Кариерата на настоящата посланичка на Русия в България - Елеонора Митрофанова, започва именно от партията на Жириновски, пише „Свободна Европа“. А в едно от изказванията си през 2014 година той заявява: „Българите трябва да ни пълзят в краката!“.

През следващите години той се кандидатира за президент пет пъти, без да успее нито веднъж да премине 10% от гласовете. През последните години Жириновски и партията му загубиха почти цялото си реално политическо влияние, докато в крайна сметка се превърнаха предсказуема част от така наречената „системна опозиция“ на президента Владимир Путин. 

Всъщност днес държавният глава на Русия осъществява много от онова, което пропагандираше Жириновски през 1990-те години: автократична форма на управление, прекратяване на сътрудничеството със Запада, милитаризация, война с Украйна. А лидерът на ЛДПР открай време е желан гост на държавните телевизии, където му позволяват да прави дори такива изявления, които Кремъл иначе смята за прекалено скандални, пише „Дойче веле“

Смъртта на Жириновски ще предизвика криза в ЛДПР, защото там не се вижда негов приемник с подобен потенциал. Независимо от това ролята на партията в руската политика си остава важна, защото дяснопопулисткият потенциал в страната е голям, а Кремъл има интерес той да се канализира в безопасна за властта посока.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама