Гешев: Създадохме спецструктурите, за да се отчетем пред ЕС

14:00, 06 апр 22 / Политика 25 1515 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Напоследък истината сериозно девалвира, ще ви кажем как според нас са фактите и истината, каза главният прокурор Иван Гешев при представянето на анализа на резултатите от дейността на прокуратурата за периода 2019-2021 година. По думите му истината има огромно значение за върховенството на закона и за правата на човека. Той отбеляза, че в последно време за истина се представят лъжи.

„Нямам илюзии, че този ВСС ще освободи главния прокурор“

Според главния прокурор в сферата на правовата държава и върховенството на закона България е превърнала Механизма за сътрудничество и проверка на ЕС във вътрешнополитически инструмент, което го е направило безполезен. Той отбеляза нуждата от по-засилено сътрудничество с европейските институции, заради опасността за върховенството на закона и човешките права в страната.

Истина е, че създадохме специализираните структури, за да се отчетем пред ЕС, че нещо правим, с ясната цел, че те няма да започнат да работят по начина, по който трябва срещу организираната престъпност“, отбеляза Иван Гешев, като обясни, че заради съвпадение между хора и идеи те са станали ефективни срещу организираната престъпност.

Закриваме работещи структури, защото са работещи и интерес от това може да има само престъпността“, изтъкна главният прокурор и посочи, че според него резултатът от закриването на специализираните съд и прокуратура ще е „безславно“ приключване на досъдебни производства и дела.

Петков: Прокуратурата да избира - да действа или да продължи да се обяснява

Какви цифри отчитат от прокуратурата?

Зам.-главният прокурор Красимира Филипова също подчерта, че са били постигнати много добри резултати. През 2021 г. прокуратурата отчита ръст от 0,6 процента спрямо 2020 г. на наблюдаваните преписки, които са 231 288 на брой. Новообразуваните са 199 029, а решени са 220 567. Отчетен е и ръст на наблюдаваните досъдебни производства за 2021 г., които са с 12,1 процента повече спрямо 2020 г.

През тригодишния период се наблюдава тенденция за намаляване на броя на новообразуваните досъдебни производства, което се дължало на намаляване на материали, постъпили от другите органи към прокуратурата. Решените досъдебни производства обаче са с 18 процента повече в сравнение с 2020 г. и с 6,5 процента повече от 2019 г.

Гешев: Войната на кабинета с прокуратурата е контрапродуктивна

Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова пък отчете, че влезлите в сила присъди за корупция срещу лица на висши публични длъжности за 2021 година са 16. По думите ѝ над 200 са делата за корупция по висшите етажи на властта през последните четири години, откогато специализираните структури имат правомощия да разследват такива престъпления. Маджарова представи още данни, според които се отчита ръст на наблюдаваните досъдебни производства за корупция от Спецпрокуратурата. За 2021 г. те са 292, през 2020 г. - 274 и през 2019 г.  - 206. 

За по-добри резултати, трябвало да има законодателни промени

Главният прокурор каза още, че един от основните проблеми в българското правораздаване бил от законодателен характер и се отнасял към Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс. По думите му вероятно това възпрепятствало постигането на по-добри резултати, които очаква обществото. 

Гешев припомни, че прокуратурата няма законодателна инициатива, но е изготвила експертни предложения за законодателни промени през 2021 г., които обаче не са били обсъдени от съответните институции. „Българската прокуратура не иска извънредно законодателство, а съвременно законодателство, сходно с държави, които са част от европейското семейство“, посочи още главният прокурор, цитиран от БТА.

Двуинстанционният Специализиран наказателен съд и Специализираната прокуратура бяха създадени по времето на първото правителство на ГЕРБ. Тогавашната власт твърдеше, че така изпълнява предписанията на Брюксел. Към структурата, в която Иван Гешев беше административен ръководител, на по-късен етап минаха и корупционните дела, припомня bTV.

От години критици на статуквото в съдебната система настояват за закриването на структурите заради ниска ефективност – голям процент от осъдителните присъди всъщност са споразумения с прокуратурата за по-леки наказания. Настоящото парламентарно мнозинство пое курс към премахване на спецсъда и спецпрокуратурата – ход, на който главният прокурор остро се противопоставя.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:29, 06 апр 22

Това са българските управници като ги накарат от вън да свършат нещо първо се хващат за големите пръсти на краката и чакат

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама