Ваксинират украинските бежанци у нас безплатно

17:20, 05 апр 22 25 1368 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министерството на здравеопазването одобри проект на Национална програма за ваксиниране на украински граждани срещу COVID-19, на които е предоставена временна закрила в Република България. Основните цели на Програмата са от една страна да бъде опазено здравето на идващите от Украйна лица чрез ваксинация срещу COVID-19, а от друга - опазване на общественото здраве от възникването и разпространението на епидемични взривове от COVID-19 на територията на страната, съобщиха от здравното миистерство.

Ваксинацията срещу COVID-19 за украинските граждани е безплатна и доброволна. Прилагането на ваксините ще се извършва от медицински специалисти в имунизационните кабинети на регионалните здравни инспекции или от временни имунизационни пунктове/общопрактикуващи лекари, определени за целта. Извършените ваксинации ще се вписват в документите по реда, посочен в Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България и в електронния регистър за ваксинация срещу COVID-19.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към 23 февруари т. г. 35% от гражданите на Украйна са със завършен ваксинационен курс.

Профилактиката на заболяването чрез ваксинация ще ограничи риска от възникване и разпространение на COVID-19 най-вече сред рисковите групи от получилите временна закрила лица, в т.ч. възрастни хора, бременни жени, лица с отслабен имунитет и с подлежащи заболявания, но и сред цялото население на страната.

Данните от Единния портал за хора, засегнати от войната в Украйна, сочат, че към 5 април 2022 г. броят на влезлите у нас лица от Украйна е почти 147 хил., като близо 66 хил. от тях са останали в България.

Разходите за поставянето на ваксини срещу COVID-19 се осигуряват от държавния бюджет на Република България. Програмата ще бъде внесена за одобрение от Министерския съвет.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама