Тихият вик на уличните творци срещу войната

10:00, 06 апр 22 / Култура 25 1899 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Само за 40 дни градове и села в Украйна бяха сравнени със земята. Сякаш никога не са съществували. А в жилищни сгради, паркове и детски площадки, където доскоро се е чувал детски глъч и разпалени разговори, в момента има само пепел, разруха и тишина. 

Защото без култура, държавата губи идентичността си…

Човешката история обаче е доказала, че там, където върлува злото, доброто също си проправя път. А след войната рано или късно се стига и до мир. Макар измъчен, окървавен и труден. Именно за това на фона на всички войни, през които е преминавал светът, изкуството винаги е оцелявало. А когато всички замлъкват, то наддава мощен вик. Така е и сега, когато светът е залят от дезинформация и диаметрално противоположните лъжа и истина се размиват. Гласът на творците обаче е еднозначен - той призовава за мир и не се колебае да нарече войната с истинското ѝ име. Окупаторът е ясен, жертвата - също. Въоръжени с четки, спрейове и доза въображение, уличните артисти по целия свят превърнаха стотици стени в галерии, отразяващи истинското лице на войната в Украйна. Главни герои в техните стенописи най-често са децата, които са най-невинните жертви на политическите репресии между доскоро братските страни. Те могат да бъдат видяни в градовете на Великобритания, Швеция, САЩ, Англия, Финландия, Германия, Италия, Франция, Шотландия, Литва, Индонезия и много други. Събрахме на едно място някои от най-силните и трогателни графити творби.  

Тео Ушев претвори ужаса в Буча през детските очи

У нас традиционно, броени дни след началото на войната Паметникът на Съветската армия се превърна в социалнозначимо платно. Той бе оцветен в багрите на украинския флаг, а около него се четяха надписите: „Не на войната“, „Окупатори“, „Убийци“ и „Слава на Украйна“. 

Снимка: БГНЕС

Артистът Станислав Беловски също изрази позицията си спрямо войната, като изобрази руския президент Владимир Путин, носещ собственото си мъртво тяло на ръце. Проектът му се появи на бул. „Скобелев“. Интерпретацията му е вдъхновена от култова творба на Ернест Пиньон Ернест, посветена на писателя и режисьор Пиер Паоло Пазолини - жестоко убит през 1975 г. Тя е прочит на сюжета на „Пиета“ на Микеланджело. Творението на Беловски обиколи световните медии и постави страната ни на световната карта на изкуството срещу войната. 

На друга порутена софийска сграда той направи колаж на украинка, държаща в едната си ръка автомат, а в другата малкото си дете. Българският артист сподели за Topnovini.bg, че в момента замисля и нова творба по покана на едно арт пространството, но на този етап отказа да даде подробности.

Освен тези единични прояви обаче, българските улични творци сякаш запазват мълчание по темата. Дори в Пловдив, който е столица на културата и графити изкуството, стените по улиците разказват най-различни истории, но не и за войната в Украйна. Ако погледнем другите държави, отзвукът е много по-голям. 

Така например френският уличен художник Жулиен Малан, известен още като Сет Глоубпейнтър, изобрази върху сграда на парижки квартал малко момиченце, държащо в ръцете си украинското знаме и стъпващо върху руските военни танкове. „Това малко момиче символизира смелостта на украинците, изправени пред руската инвазия“, казва Сет в интервю за „Bored Panda“. По думите му стенописът е вдъхновен от децата, които е срещнал, когато е рисувал в Донбас. Художникът отбеляза, че творението му е посветено не само в подкрепа на целия украински народ, но и на негов близък приятел, който все още е в Киев. 

Френската художничка Емиртс също е показала свободата на украинския народ, използвайки пастелни техники. Тя се е вдъхновила от известната картина на Делакроа Свободата, водеща хората.

А в берлинския Мауерпарк художникът Newen_vilu иска „да спре проклетата война“ както в Украйна, така и в други части на света като Сирия, Йемен и Сомалия.

Германският художник Джъстъс Бекер пък изрази своята солидарност към украинския народ чрез полета на гълъб, който символизира мира, на фасадата на сграда във ФранкфуртТой носи със себе си маслинова клонка в цветовете на украинското знаме.

На улица във Варшава анонимен художник нарисувал малко украинско момиче като героиня, с наметало и маска.

Чешкият художник с казахски корени Дмитрий Прошкин, по-известен като ChemiS, също е украсил стена в Прага, на която показва момиче, което намира убежище с играчките си под украинския флаг. Авторът е пуснал за продажба и печатни издания на стенописа, като всички събрани пари ще бъдат дарени в помощ на украинските деца.

WOSKerski пък вдъхна живот и надежда в Лондон, като създаде красив стенопис на момиче с дълбок, тъжен поглед и плетена шапка с цветовете на украинското знаме. „Наясно съм колко безсмислена е онлайн подкрепата за смелите украинци, борещи се за живота си и страната си… Но все пак се надявам тази малка почит да помогне по някакъв начин“, написа той в своя Instagram, добавяйки: „да се надяваме, че това безумие ще приключи скоро“.

В Уелс уличният художник Jenksart1 е нарисувал своята творба „Молете се за Украйна“ в град Ланели.

В Кардиф пък художникът Mydogsighs е изобразил плачещо око в цветовете на украинското знаме на стена в своя град. В ириса му е отразен унищоженият от бомби Киев. Художникът е пуснал репродукцията за продажба и всички средства ще бъдат дарени в Комитета за извънредни ситуации при бедствия (DEC).

В Тайван украински деца и котка, боядисани в синьо и жълто, гледат тъжно минувачите по улицата. Стенописът е дело на Филип Лийхенд.

А в американския град Остин художникът Sef.01 е нарисувал детска длан, на която е изписано: „Спрете войната“.

Днес, когато тихият вик на всички творци кънти из улиците по целия свят, е добре да се замислим не само за тъжните последици от войната, но и за първопричината в 21 век да бъдем свидетели на тази кървава картина. Защото утре на мястото на Украйна може да бъде и друга страна. 

Но все пак, ако приемем, че войната в Украйна е изпитание на човешката същност, за да докаже, че в дълбините и на най-мрачните и заблудени души се крие поне капчица съвест, то значи има надежда и за слепите да прогледнат и да видят истинското лице на войната. Независимо в кой край на света се намират. Защото както казва великият Тери Пратчет: „Всяка една война в човешката история винаги завършва с абсолютно един и същи резултат: гарвани - 1000 точки, хора - 0 точки“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 6
1 MichaelVem 04:57, 24 апр 22

как участвовать в тендерах

2 Georgenum 08:38, 27 апр 22

стоимость теплого пола

3 Donaldmealf 23:47, 27 апр 22

двухжильный нагревательный кабель

4 LarryTwipt 14:15, 28 апр 22

електрична тепла підлога під плитку

5 LouisMip 12:04, 29 апр 22

виртуальный номер канада

6 Robertbok 11:36, 30 апр 22

аренда яхт на родосе

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама