Личните лекари: Е-досието не заменя „знаем се“

11:38, 05 апр 22 25 1322 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България разкритикуваха предложението пациентите да не са свързани само с един личен лекар.

Идеята е след въвеждането на електронното досие пациентът сам да избира кой специалист да го прегледа. Тоест, всеки гражданин ще може да избере личен лекар и да продължи да ходи при него. Ако неговият лекар обаче не е на линия, той ще може да избира между други лекари. Това означава коренна промяна в заплащането на общопрактикуващите медици, които сега получават пари за всеки пациент в своята пациентска листа.

Пациентът вече няма да е вързан само към един личен лекар

„Отношенията лекар/пациент продължават с години. Ние не просто се познаваме с нашите пациенти, а както казва народът „знаем се“ и за добро, и за зло. Общопрактикуващият лекар е един от много лекари. Но за пациентите си вече 22 години той е избраният, неговият лекар, към когото първо ще се обърне и довери, когато има проблем или при когото ще се върне след лечение в болница или консултация“, посочват от сдружението.

„Не отричаме ползата от електронното досие и положихме много усилия за въвеждане на дигитализацията в нашата работа. Да, електронният запис би могъл да подпомогне с информация, но не заменя това „знаем се“. Досието не говори, не се оплаква и едва ли 20-годишна история на болестта може да бъде прочетена за 1 минута. А дали въобще може да се прочете историята на изстраданото? Или е нужно да познаваш човека“, питат риторично лекарите.

Според тях предлаганата концепция води до разрушаване на дългосрочните отношения лекар-пациент и създава условия за лутане и несигурност на пациента.

„Защо? За да спести малко чакане пред кабинета на лекаря? Да спести бюджет? Премахва се почти половината от осигуреното финансиране на първичната извънболнична медицинска помощ с обещания за повишаване на приходите, които веднъж се определят като недостатъчни, после като много добри, а капитационното плащане като незаслужено. По какъв механизъм и как ще се случи? Как се гарантира сигурността на лекаря, респективно на пациентите“, питат лекарите.

Според тях декларираната свобода за посещаване на различни лекари би довела до активиране на т.нар. свръхпотребление, което ще доведе до свръхразходване на средства, а от това - до налагане на ограничения на всеки един пациент в ползването на медицински услуги или определяне на равномерно разпределена здравна „дажба“. От старта на сегашната система през 2000 г. на всяко здравноосигурено лице е осигурено правото да направи 44 пъти избор/преизбор на общопрактикуващ лекар.

А, може би, предложенията целят закриване на първичната извънболнична медицинска помощ с нейните функции, промяна в принципа „ползваш, когато е необходимо това, което е необходимо“, т.е. на солидарния модел на ползване на медицински дейности“, пишат още лекарите.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама