САЩ успешно са тествали хиперзвукова ракета

09:48, 05 апр 22 / Свят 25 1594 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

САЩ са провели успешен тест на хиперзвукова ракета в средата на март, но са го запазили в тайна в продължение на две седмици, за да избегнат ескалация на напрежението с Русия, според служител на отбраната, запознат с въпроса. Ракетата е била изстреляна от бомбардировач Б-52 край западния бряг, предаде БНР, като се позовава на Си Ен Ен.

Служителят не даде много подробности за теста на ракетата, но отбеляза, че тя е летяла на височина над 19 км и е изминала близо 500 км.

Тестът е проведен дни, след като Русия заяви, че е използвала собствена хиперзвукова ракета по време на инвазията си в Украйна, с твърдението, че е била насочена към склад за боеприпаси в Западна Украйна.

Американските служители омаловажиха значението на руската употреба на хиперзвуковата ракета „Кинжал“. Министърът на отбраната Лойд Остин каза, че не трябва да се разглежда като „някакъв вид промяна в играта“, след като руснаците обявиха изстрелването на ракетата.

Ракетата „Кинжал“ е просто въздушна версия на руската балистична ракета с малък обсег на действие „Искандер“, посочва Си Ен Ен. С други думи, това е вариация на утвърдена технология, за разлика от революцията в хиперзвуковото оръжие.

По време на изпитанието на ракетата в САЩ президентът Байдън се е подготвял за посещение на съюзниците от НАТО в Европа, включително Полша, където се срещна с външния министър и министъра на отбраната на Украйна.

САЩ внимават да не предприемат стъпки или да правят изявления, които биха могли ненужно да ескалират напрежението между Вашингтон и Москва.

В петък Вашингтон отмени теста на междуконтиненталната балистична ракета „Минътмен“ III, за да избегне всякакво погрешно тълкуване от страна на Русия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама