След оставката: Цацаров стана шеф в прокуратурата

14:08, 04 апр 22 / Политика 25 1807 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Бившият председател на антикорупционната комисия Сотир Цацаров, който след оставката си от КПКОНПИ се върна във върховната прокуратура, вече е началник на наскоро създаден отдел в прокуратурата - Нормативен анализ“, съобщава „Сега“, като се позовава на отговори, получени по Закона за достъп до обществена информация.

Този отдел бе създаден съвсем скоро - на 16 март главният прокурор Иван Гешев поиска да бъде увеличен щатът на Върховната касационна прокуратура, за да бъде създаден отдел 09. Цацаров ще координира участието на прокуратурата в междуведомствени работни групи по изготвяне на проекти на нормативни актове чрез участие в работата им, изготвяне на мнения и становища по проекти за нормативни актове, изготвяне на проекти за искания до Конституционния съд и становища по конституционни дела и т.н.

По информация на „Сега“ в момента се подготвя командироването на Сотир Цацаров в Международния наказателен съд в Хага, за да помага при започналото разследване от прокурора на МНС на руската агресия в Украйна. Медията се позовава на високопоставен източник от изпълнителната власт, според когото бившият шеф на КПКОНПИ ще бъде пратен с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. 

Вече бе обявено, че Министерството на правосъдието инициира създаване на координационен механизъм за събиране и изпращане на информация и материали, които да подпомагат разследването. А България е сред страните, които се ангажираха „да положат всички необходими усилия, за да обмислят увеличаване на подкрепата си за МНС, както финансово, така и по отношение на човешките ресурси“.

Припомняме, че на 1 март Цацаров се върна в прокуратурата, която оглавяваше 7 години, преди да бъде избран за шеф на КПКОНПИ. Той подаде оставка от антикорупционната комисия, за която управляващата коалиция планира мащабни промени. Реформата, заявена от изпълнителната власт, включваше и отстраняването на Цацаров. Ден след като той обяви оставката си, ДАНС му отне допуска до класифицирана информация. След обжалване Държавната комисия по сигурност на информацията (ДКСИ) му върна достъпа. В същото време Цацаров съди премиера Кирил Петков за 15 хил. лева обезщетение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама