Ден без тролове

10:16, 04 апр 22 25 1278 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

От Центъра за анализи и кризисни комуникации предлагат 4 април да бъде обявен за ден без тролове. Всеки, който иска - частно лице или администратор на страница, нека изключи възможността за коментари, ако не за цял ден, то поне за 40 минути от 16.00 часа. За това призова пред БНТ Александър Христов от Българска асоциация на ПР агенциите.

„Социалните медии така или иначе са разработили механизми, с които да идентифицират и елиминират такъв тип коментатори, но отговорността е в нас. Ако ние не излезем, не заявим и не спрем тази информационна кал, не се знае къде ще стигнем“, каза той.

Христов обясни още кои са троловете - те са платени, не изразяват собствено мнение и пишат от фалшиви профили. Но създават шумотевица, което е едно от оръжията на съвременната пропаганда. Създава впечатление, че един тип мнение има превес над друго.

За нов обществен договор за общуване в социалните мрежи призова и комуникационният експерт Любомир Аламанов. Причината е, че добрият тон е изчезнал. „Ситуацията без някакъв тип вътрешни наши правила е ескалирала до степен, до която троловете са превзели този разговор. Ние не участваме вече в реален разговор с реални хора с техните мисли, а участваме във война“, каза той пред bTV.

И Аламанов прикани хората на 4 април да си спрат коментарите под постовете, за да се покаже „как може да бъде и тихо без хиляди тролове да пишат глупости“. По думите на експерта на войната в мрежата може да се противодейства на първо място с превенция, която вече е леко закъсняла. „Тази война е започнала преди много години. В момента може поне да сложим малко правила, като например изтриваме, блокираме профилите на троловете“, посочи той.

Според Аламанов трябва да се приеме някакъв нов обществен договор, който да казва, че освен право на мнение и право на изказ, всеки има и поне малко отговорност и да се държи разумно и културно в социалните мрежи.

Прави впечатление, че може би 90% от профилите, които в момента яростно защитава Путин, преди това бяха антиваксъри. Преди това пишеха срещу 5G технологиите, преди това пишеха за норвежките влакове, които стоят на границата и ще откраднат всичките ни деца и така нататък“, каза още Любомир Аламанов.

Според него думата трол вече има едно по-широко значение. „Това са фалшиви профили, които просто пускат коментари, пускат смеещи се човечета под новини за загинали хора, там няма разговор. Там са просто ботове, които копират едно и също съдържание“, обясни експертът. „Тролове са и реални профили на реални хора, които очевидно взимат пари за това нещо - реални хора от много малки градчета с малки доходи, които срещу някаква малка сума пари слагат неразбираеми за тях сложни неща като „диверсификация на финансовия риск“ и подобен тип коментари по всякакви други постове в България“, каза още Аламанов.

Той посочи като добър пример САЩ, където на Доналд Тръмп са преброени 30000 лъжи в рамките на четиригодишен мандат и затова са му спрени акаунтите в няколко социални мрежи. „Това не е цензура, а е спиране на целенасочена лъжа и целенасочена манипулация“, посочи Любомир Аламанов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама