COVID-19: „Най-страшното е зад гърба ни“

08:59, 04 апр 22 25 1796 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Най-страшното определено е зад гърба ни. Това каза за ситуацията с коронавируса директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

„Ние се променихме спрямо вируса, той се промени спрямо натиска на нашата имунна система. Оттук насетне ни чакат по-леки вълни”, прогнозира още тя в ефира на Нова телевизия.

Проф. Ива Христова поясни, че в края на януари-началото на февруари е бил пикът на петата вълна. „Тя обаче започна на фона на една все още неутихнала четвърта вълна. Тези стойности, макар и ниски, са далеч от ниските, които имахме през лятото”, допълни проф. Христова.

Кога може да очакваме следваща COVID вълна?

Директорът на НЦЗПБ предупреди, че вирусът все още е около нас и може да се предава ефикасно. Затова препоръча носенето на маски, когато сме на публични места и в градския транспорт. Спазването на дистанция също е препоръчително.

„Това са елементарни мерки, които мисля, че се научихме да спазваме. Независимо от общото разхлабване на ограниченията и това, че заболеваемостта падна, но тя не е изчезнала - можем да спазваме и трябва да го направим”, призова проф. Хрисова.

Данните от последното денонощие

226 са новите случаи на коронавирус в България за изминалото денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Това са 5.5% от направените 4 068 теста.

В болница са 1 869 пациенти като 206 от тях са в интензивно отделение.

Трима души са починали заради усложнения, свързани с инфекцията.

Поставени са 156 дози ваксина. Хората със завършен ваксинационен цикъл са 2 050 871.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама