Русия не вижда достатъчен напредък в преговорите за среща Путин-Зеленски

12:24, 03 апр 22 25 1758 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Русия обяви днес, че мирните преговори с Украйна не са напреднали достатъчно за лидерска среща и че позицията на Москва за статута на Крим и Донбас остава непроменена, предаде Ройтерс.

Проектоспоразумението не е готово да бъде предадено до среща на върха“, заяви главният руски преговарящ Владимир Медински в Телеграм: „Повтарят отново и отново: Руската позиция за Крим и Донбас остава непроменена“.

Двете страни провеждат периодични преговори след началото на руската инвазия на 24 февруари, но засега няма пробив.

Медински заяви, че Украйна е започнала да демонстрира по-реалистичен подход към мирните преговори. И отбеляза, че Украйна се е съгласила, че ще бъде неутрална, няма да има ядрени оръжия, няма да се присъединява към военни блокове и да приема чужди военни бази.

Но по въпроса за анексирания Крим и т.нар. Донбаски републики, признати от Москва за независими, напредък няма, посочи главният руски преговарящ, цитиран от БНР. 

Киев: Москва устно се съгласи с нашите искания

Само ден по-рано членът на украинския екип, отговарящ за мирните преговори с Русия - Давид Арахамия, заяви, че руската страна е дала сигнал, че срещата между двамата президенти Владимир Путин и Володимир Зеленски може да се състои скоро.

Москва се е съгласила  „устно“ с ключови украински предложения, което поражда надежди, че преговорите за прекратяване на огъня в Украйна продължават. „Руската федерация даде официален отговор на всички позиции, който е, че приемат нашите искания с изключение на въпроса за Крим, анексиран от Русия през 2014 г.“, съобщи Арахамия, цитиран от БГНЕС.

По думите на Арахамия Москва се е съгласила, че референдумът за неутралния статут на Украйна "ще бъде единственият изход от тази ситуация". Запитан какво ще се случи, ако украинците гласуват против неутрален статут на страната по време на предстоящия референдум, преговарящият каза, че „може би ще се върнем към войната или ще започнат нови преговори“.

Но докато няма нищо черно на бяло, всички думи са просто „устни потвърждения“, допълни преговарящият.

Мястото на следващия кръг от преговори вероятно ще бъде в Турция. Президентът на страната Реджеп Ердоган вече посочи, че е готов да посредничи на разговорите между Путин и Зеленски.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама