Русия ще глоби Wikipedia заради информация за войната в Украйна

17:00, 03 апр 22 25 1859 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Руското правителство заплаши да глоби Wikipedia, ако не премахне съдържание, което противоречи на руската версия за войната в Украйна.

Комуникационният регулатор „Роскомнадзор" обяви, че е поискал от онлайн енциклопедията да премахне страница, съдържаща „ненадеждни социално значими материали, както и друга забранена информация“ за нейните операции в Украйна. Регулаторът обвини сайта в умишлено дезинформиране на руските потребители.

Енциклопедията може да бъде глобена с до 4 милиона рубли или близо 47 000 долара, ако не премахне незаконните, според руското законодателство, материали, пише БГНЕС.

Информационно затъмнение: Русия блокира още медии и социални мрежи

Миналият месец Русия прие закон, криминализиращ новините за войната, които не отразяват версията на Кремъл за нея, включително ако в дописката „специалната военна операция“ е наречена „война“. Законът принуди повечето от останалите независими новинарски издания в Русия да се затворят, а много журналисти да напуснат страната поради страх от присъда в размер на до 15 години затвор.

Конкретната страница в Wikipedia описва историята и контекста на войната, както и конкретни военни операции, броя на жертвите и хуманитарната криза, нарушения на правата на човека, съдебни производства, международна реакция, икономически последици и медийни изображения.

Newsweek съобщава, че според руското правителство рускоезичната версия на страницата съдържа „неточна информация за специалната военна операция за защита на Донецката и Луганската народна република“.

Информацията в Wikipedia се получава и споделя от доброволци, като от фондацията-собственик на сайта уточниха, че украинските доброволци продължават да правят допълнения и редакции в енциклопедията, дори когато войната срещу страната им продължава.

В изявление, публикувано след първото искане за редактиране на сайта миналия месец, фондацията съобщи, че възприема искането на Москва за редакция като „цензура“ и че отказването на достъп на хората до надеждна информация по време на криза може да има „променящи живота последици“. Към 3 март англоезичната версия на страницата е била посетена повече от 11 милиона пъти, а статиите за войната са били преведени на повече от 99 езика.

Wikipedia не е единствената информационна платформа, заплашена от „Роскомнадзор" с глоба. Само преди дни агенцията предупреди, че ще глоби Google с до 8 милиона рубли (повече от 93 000 долара) за неизпълнение на заповедите й за премахване на видеоклипове в YouTube, срещу които възразява.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама