Какви празници ни чакат през април?

09:24, 03 апр 22 25 1693 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Този месец е наситен с празници. До 24 април продължава Великденският пост, и ако искате да спазвате християнската традиция, добре е да имате под ръка православен календар.

На 6 април - сряда, ще почетем Успението на Свети Методий Славянобългарски. Той е по-големият брат на Константин-Кирил Философ. Двамата са сред Светите Седмочисленици на православната ни църква и почитани като съпокровители на Европа.

На 16 април ще честваме Лазарова събота, или според народната традиция – Лазаровден. Този празник винаги е в последната събота преди Страстната неделя. Тогава в храмовете се отслужва Литургията на Свети Йоан Златоуст.

На следващия ден - 17 април, е Неделята на Великия пост - Вход Господен в Йерусалим. В народната традиция този празник е Връбница или Цветница. Тогава ще поздравим и всички, които носят имената на цветя или дървета.

Страстната седмица и Пасхалния пост приключват на 24 април - неделя, когато ще бъде огласена Благата вест за Възкресението Христово! Оттогава, в продължение на 40 дни вярващите християни се поздравявят с "Христос Воскресе" и отговора - "Воистина Воскресе"!

На 25 април - понеделник, започва Светлата седмица след Възкресение Христово. Тогава продължават и празничните богослужения в православните храмове.

Подобни ще са събитията и на 26 април - третият ден на Великден.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама