„Трети страни работят срещу отношенията между София и Скопие“

12:01, 02 апр 22 / Политика 25 1382 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Има отделни лица, групи и дори политически партии, финансирани от трети държави, които не искат да виждат Северна Македония в ЕС и работят срещу евентуално споразумение с България. Това каза македонският премиер Димитър Ковачевски в предаването "360 градуса" по телевизия Alsat M, цитиран от БГНЕС.

Подобна теза изказа по-рано и българският премиер Кирил Петков. По думите му служителите на ДАНС, заподозрени, че са шпионирали в полза на Русия, са работили в специфична посока - Западните Балкани да нямат европейско бъдеще и отношенията между България и Северна Македония да не бъдат добри.

Петков каза, че е доволен, че ДАНС се е справила сама с проблема и че тези двама души няма да работят по този въпрос повече. „От тази гледна точка за мен е много важно да се знае, че явно имаме руска намеса в България специфично за Западните Балкани и Северна Македония“, каза Петков в интервю за bTV.

Ковачевски доволен от отношенията с България, но македонската идентичност не подлежи на преговори

„Осезаемите резултати от работните групи и подобрените отношения между Северна Македония и България дават основание за задоволство на българския премиер Кирил Петков и на мен, каза  Димитър Ковачевски.

Ковачевски каза, че удовлетворението се дължи на напредъка в работата на работните групи, защото сега има диалог срещу минимална комуникация отпреди, когато медийното пространство беше доминирано от пропагандисти, които разпространяваха истерия: „От създаването на работните групи имаме осезаеми резултати – имаме полет, който работи, имаме първите стипендии, които се раздават на нашите студенти в България, а вчера имаше среща по проекти за трансгранично сътрудничество”.

Премиерът подчерта още, че езикът, идентичността и уникалността на македонския народ не са и няма да бъдат предмет на разговори. Той допълни, че опозицията е била поканена да участва в работни групи с България, но тя е отказала. „Убеден съм, че всяко постигнато споразумение ще бъде критикувано от опозицията, тъй като те бяха против всички договорености, които държавата направи, за да направи стратегическа стъпка“, каза македонският премиер.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Референдум 14:17, 02 апр 22

По тази болезнена тема само референдум, другото е предателство

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама