Започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан

09:16, 02 апр 22 25 1726 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Днес започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан, който ще продължи до 1 май. 

По време на Рамазана мюсюлманите спазват строг пост от зазоряване до залез слънце. Това са дни на опрощение, покаяние и милосърдие. На вярващите се препоръчва да прекарват времето си в размисли за бога, да извършват добри дела, да раздават милостиня.

8500 пакета с основни хранителни продукти ще бъдат раздадени на нуждаещите се по време на свещения месец, съобщават от Главното мюфтийство. Голяма част от хуманитарната помощ ще бъде насочена към бежанците от Украйна и ще бъде изпратена по местата, където те са настанени, предаде БНР.

По случай Рамазан президентът Румен Радев ще бъде домакин на празничната вечеря ифтар. На нея са поканени представители от всички официални вероизповедания в България, представители на дипломатическия корпус у нас, дейци от сферата на културата, образованието и науката.

Домакинството на президента на тържествената вечеря ифтар е израз на уважение към религиозният празник и традициите на мюсюлманите у нас.

Премиерът поздрави мюсюлманите за настъпването на Рамазан. Той отправи своите пожелания за здраве, благоденствие и спокойни дни, изпълнени с обич и уважение.

„Месецът на благодатта и опрощението, на милосърдието и състраданието. Нека този месец, който учи на доброта, покаяние, сплотеност и мъдрост Ви даде сили в житейските трудности и изпитания“, отбеляза премиерът.

По думите му този свещен месец припомня, че най-ценните дарове в живота са миговете, споделени с любимите хора, подадените приятелски ръце, жестовете на съпричастност и взаимното доверие.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама