„Триото срещу коронавируса“: Пандемията не е приключила

19:04, 02 апр 22 25 1701 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ситуацията с ковид не е приключила. Хората трябва да бъдат още по-бдителни. Отговорността трябва да е индивидуална за всеки. Трябва да се използват маски в транспорта и лечебните заведения“. Това заяви проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който бе награден за приноса му при справяне с пандемията.

Отличич получиха още държавният главен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев и бившият шеф на Националния център по  заразни и паразитни болести и понастоящем консултант по ваксинационния процес към Столична община проф. Тодор Катранджиев.

Големите кавички: „Едни от всичко разбират – сега от ракети, а преди това от вируси и епидемии“

Пандемията продължава и мерките трябва да се спазват, както и е добре процесите на ваксинация да продължат. България има 170 000 активни случая, което не е бройка за подценяване, заяви проф. Кантарджиев, цитиран от БГНЕС.

Имаме един апел към обществото, разумно да се спазва всичко. Болните да си стоят вкъщи. Не бива с лека ръка да падат маските, остава си миенето на ръцете и носенето на маски, където има много хора“, каза още проф. Кантарджиев.

Четвъртата бустерната доза не е необходима за хора, които пътуват и не са в рисковата група. Ваксинацията не трябва да спира, защото тя още не е достигнала средните за Европа нива, посочи от своя страна доц. д-р Ангел Кунчев.

Хората трябва да се ваксинират. Трябва да вдигаме нивото на имунизация, защото то е неприемливо ниско. Краят на епидемиологичната обстановка не е край на пандемията“, каза Кунчев.

„Здравната система се справи. Лекарите и сестрите показаха завидно умение, за да се справят с най-тежките ситуации. Нашите колеги са на поста си“, добави и проф. Мутафчийски. „Ние тримата не сме от хората, които ще тръгнат да критикуват, защото носим достойнство“, заяви Кантарджиев.

Вдигат заплатите на медиците

„В началото на пандемията, когато тримата бяхме почти денонощно заедно, ние изповядвахме една и съща философия, която беше коренно различна, но ако някой се е поинтересувал да види, каква е била смъртността, общата смъртност е спаднала с 5-10%. После ситуацията беше съвсем друга. Бяхме принудени да използваме старомодни методи“, заяви проф. Мутафчийски.

„Зеленият сертификат осигуряваше безопасна среда. Той беше въведен като мярка в целия цивилизован свят“, допълни доц. д-р Кунчев.

„Вирусът мутира, налагат се негови варианти, които по-лесно заразяват, но минават по-леко. Той мина безболезнено през по-голямата част от обществото, хората с бустерна доза дори не разбраха, че го карат. Тежко беше за неваксинираните. На 5-10 години изниква нова мутация. Модерните общества трябва да са готови като развиват наука и да знаят, че трябва да се слушат експертите“, каза още проф. Кантарджиев.

Нови над 1000 случая на COVID-19

През последните 24 часа са регистрирани 1 033 нови случая при 12 670 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 8.2% от взетите проби са дали положителен резултат.

69.02% от новозаразените за денонощието не са ваксинирани. Най-много нови случаи има в София - 305, следва Пловдив с 90. Няма област без нови заразени, като най-малко са те в Благоевград - 4.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България са 1 139 956. Броят на активните случаи намалява и те вече са 177 602. Спад има и в броя на настанените в болница - 1 848, от които 218 са в интензивно отделение. 77.17% от новопостъпилите в болница не са имунизирани.

Излекуваните през последното денонощие са 3291 души, така общият им брой достига 925 800.

Жертвите на болестта у нас вече са 36 554. 92% от починалите за денонощието 25 души не са били ваксинирани.

До момента у нас са поставени общо 4 353 336 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени едва 1 332 имунизации. Лицата със завършена имунизация са над 2 млн. души.724 448 души вече са си поставили бустерна доза.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама