„Има пророчески умения“: ГЕРБ нападнаха Гюров

18:10, 01 апр 22 / Политика 25 1707 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

ГЕРБ настоя Министерството на образованието да направи проверка за процедурата за академично признаване на образователната степен – доктор, на кандидата на „Продължаваме промяната“ за управител на Българската народна банка Андрей Гюров.

Според бившия просветен министър Красимир Вълчев има основания да се смята, че има нередности в процедурата. „Имаме достатъчно основания да смятаме, че процедурата за академично признаване е опорочена. Г-н Гюров вероятно има образователна и научна степен „доктор“ от Виенския университет, но за да бъде управител на БНБ, за да бъде допуснат до изслушването вчера в 16.00 часа, трябва да има академично признаване. Вчера към 16.00 часа, продължаваме да твърдим, в регистъра на академичното признаване на НАЦИД нямаше публикувана информация. Тази информация беше публикувана в 17.30“, посочи той, цитиран от БНР.

Гюров и Каримански представиха вижданията си за БНБ

От ГЕРБ допуснаха и измама с академичния труд на Андрей Гюров. Депутатът Валери Лачовски коментира: „И зачитайки неговия научен труд, установяваме, че той има пророчески умения. А именно – още в първите страници на неговия научен труд, който той е защитил 2005 г., установяваме, че той цитира данни от 2008 и 2012 г. и статия от 2007 г. Което ни навява на мисълта дали е реален неговият труд и дали не става въпрос за тежка документална измама“.

Гюров: Нямам притеснения

Отговарям на всички изисквания за номинация за БНБ, заяви в отговор Андрей Гюров. Той подчерта, че няма притеснения за дипломите си и за автобиографията си.

„Имаше въпроси зададени към моята автобиография и моята дисертация. Това е много положително, това е една добра промяна", коментира Гюров, цитиран от БГНЕС. 

По повод съмненията в докторската му степен, той обясни: „Имам такава диплома от Виенския университет от 2005 г. С това изискванията за изслушването на кандидатите е покрито и затова бях допуснат до изслушването и успях да направя своето изложение, визия и да отговаря на въпросите на народните представители. Доколкото ми беше обяснено вчера за заемането на длъжност в България за достъп до трудовия пазар, е необходимо съответната дисертация да бъде регистрирана в националната система. С тази информация направих стъпките моята дисертация да бъде качена на този сайт, да бъде видима за всички, да са спокойни кандидатите, народните представители, че отговарям на всички изисквания за номинация за БНБ“.

Относно критиката за цитатите, Андрей Гюров посочи: „Тази дисертация е регистрирана от Американския университет в България към МОН през 2019 г. 14 години след първоначалното написване. В този документ или на тази тема аз съм работил допълнително и е имало някакви актуализации“. 

МОН: Дипломата на Гюров е автентична

Дипломата от Виенския университет за придобиване на ОНС „доктор“ на Андрей Гюров е регистрирана за заемане на академичната длъжност „главен асистент“ в Американския университет в България на 10 октомври 2019 г. Заявлението за признаване на същата диплома, което дава достъп до пазара на труда извън висшите училища, е постъпило на 31 март, обясниха от МОН.

За признаване на ОНС „доктор“ се проверява статута на висшето училище, в случая Виенският университет е акредитиран. Дипломата на Андрей Гюров е регистрирана и публично достъпна на сайта на библиотеката на Виенския университет, поради което нейната автентичност е установена веднага.

Заради големия обществен интерес посочените по-горе проверки са направени в деня на подаване на заявлението – 31 март. Националният център за информация и документация (НАЦИД) не се произнася по съдържанието на дисертационния труд, а проверява само легитимността на дипломата, което е направено в случая.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама