Двама от ДАНС и един от министерство – разследвани за шпионаж

16:57, 01 апр 22 25 2018 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Двама служители на средно ръководно равнище в ДАНС и един от министерство, което не е МВР, са обект на разследване след вчерашната акция на контраразузнаването и специализираната прокуратура. Това стана ясно на брифинг на обвинителите.

През следващата седмица ще стане ясно дали някой от тях ще получи обвинение за шпионаж в полза на Русия, уточни говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

Спецпрокуратурата разследва служители на ДАНС за шпионаж

Тримата не са задържани. „Предполагам, че от страна на ведомствата ще бъдат предприети мерки, за да може да бъдат уволнени дисциплинарно“, допълни той, цитиран от bTV.

Ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова отказа да даде данни откога е действала шпионската клетка, като подчерта, че информацията е стигала до лице, което не е сред изгонените наскоро руски дипломати. В същото време тя призна, че е „възможно“ сегашният случай да има връзка с някои от предходните разследвания по линия на шпионажа.

Маджарова уточни, че няма данни шпионската клетка да е работила по линия на отношенията между България и Северна Македония. Кръстев отбеляза, че информацията не е предавана лично, а дистнационно, чрез специални технически способи.

Първи уволнени

Отстранени са двамата служители на ДАНС, разследвани за шпионаж в полза на Русия. Те са началници на сектор и отдел в агенцията, съобщи нейният председател Пламен Тончев. „Предприети са мерки въпросните наши служители да не бъдат допускани до сградата. В момента те са отстранени от работа“, заяви той.

Тончев допусна, че след този случай ще има още руски дипломати, които ще бъдат обявени за персона нон грата у нас. Той посочи, че в четвъртък в ДАНС са влезли следователи от Националната следствена служба и са иззели компютърна техника.

„Искам да уверя обществото, че ДАНС има изключително добре изграден механизъм за вътрешен контрол и не се колебаем да предприемем действия, включително срещу наши служители, независимо какво ни коства това. Целта е да можем да изчистим структурите на Агенцията от елементи, които нямат място в нея“, каза още Тончев, цитиран от Нова телевизия.

Той заяви, че разработката е изцяло на ДАНС и на Дирекция „Вътрешна сигурност“. „След събраните данни от страна на Агенцията, в сряда следобед информирахме прокуратурата. На база на нашите данни вчера е образувано досъдебно производство и са предприети необходимите действия“, каза Тончев.

Включи се и Гешев

Темата коментира и главният прокурор Иван Гешев. „Защитата на българския национален интерес трябва да бъде приоритет за всички държавни институции. Пожелавам успех в разследването на Специализираната прокуратура, съвместно с ДАНС, за евентуално извършван шпионаж в полза на Руската Федерация“, написа той в Twitter.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама