„Подкрепа от държавата нямаше“: Приеха бюджета на София

14:16, 31 мар 22 / София 25 1793 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Часове преди април след близо месец обсъждания с обществеността и 4 четения с общинските съветници в комисия по финанси, днес бюджетът е вече факт. Не е рекорден, но се справя с предизвикателствата пред града. След години на пандемия, икономическа криза, инфлация, всички функции и услуги са гарантирани. Това написа във Facebook Стефан Марков – председател на комисията по бюджет и финанси на СОС. 

Подкрепа от държавата нямаше. Може би единствената държава в Европа, която не подкрепи транспорта в столицата си. За съжаление, съществуването му минава през компромиси и за сметка на други приоритети, но така е в политиката. Понякога действията нямат логика, както и нямаше логика да се гласува против бюджет, когато част от идеите ти за възприети и включени или когато управляваш чрез районни кметове 1/3 от града“, посочи той.

С 200 млн. лв. повече в бюджета на Столична община

„Въпреки всичко, бюджет имаме благодарение на гласовете на общинските съветници от групите на ГЕРБ-СДС, Патриоти за София и независимия общински съветник г-н Румен Русев. Включихме предложения на всички политически сили, както и предложенията на независимите общински съветници и вярвам, че за днешната ситуация в национален и международен план, имаме един добър бюджет. Предизвикателствата са много и вероятно още предстоят“, заяви Марков.

Бюджетът предвижда разходи в размер на 2,100,525,462 лв. В сравнение с първоначалния бюджет за 2021 г. е заложен ръст от 11 % (или със 208 млн.лв.). При запазване на данъчната тежест на същото ниво от миналата година, това е оптимален ръст на бюджетните разходи, който ще позволи общината да изпълнява обичайните си функции, както досега, като увеличи още малко инвестиционната си активност. Положителен момент е, че 85 млн. лв. от увеличените разходи всъщност са за инвестиции. Ръстът на разходите се финансира основно от заеми, от държавната субсидия и от местните данъци, съобщиха от СОС.

С малко над 100 млн.лв. е увеличението на делегираните от държавата дейности, които формират 38% от всички дейности и се финансират с държавна субсидия. Планира се по-голям бюджет спрямо миналата година, за да може да се покрият увеличените текущи разходи и все пак да се обезпечи ресурс и за реализацията на стратегическите ни приоритети във възможно най-голяма степен.

Собствените приходи продължават да формират 40% от столичния бюджет. Данъчните приходи са в основата на ръста на собствените приходи с 8% през 2022г. Относно политиката към местните данъци трябва да отбележим, че ставките на данъците се запазват, а очакваните по-високи приходи ще дойдат предимно от оживлението на имотния пазар. Приходите от данъка върху сделките с недвижими имоти са преизпълнени с 22% през миналата година, затова за настоящата се предвиждат с 37% повече приходи от плана за 2021г. Със 7% се увеличават и очакваните приходи от данъка върху недвижимите имоти. При таксите се планира ръст със 7% на приходите от такса смет (въз основа на приетата план-сметка през декември миналата година), докато приходите от таксите върху детските градини и ясли намаляват с 15 млн. лв., тъй като с промени в ЗМДТ те стават безплатни от 1.04.2022. Приходите от такси са целеви и служат за финансиране на съответната дейност, за която се плащат.

Увеличава се субсидията от централния бюджет за делегирани държавни дейности със 109 млн.лв. основно заради увеличението на заплатите на учителите през 2022 г. Планира се по европейските програми да се привлекат почти 273 млн.лв. финансиране, което представлява 13% от бюджета ни. Сумата е малко по-малко от заложената през миналата година.

Относно разходната част на бюджета в текущите разходи е планирано увеличение в рамките на 9,2% спрямо първоначалния план за 2021 г. (или със 126,5 млн.лв.), като разходите за заплати са близо 542 млн.лв. и са увеличени с 9%. Този ръст се обуславя основно от увеличението на заплатите на педагогическия персонал. Осигурени са отново 164 млн.лв. за текущи разходи за градския транспорт на София, 136 млн.лв. за чистотата на столицата, 25 млн.лв. за улично осветление и т.н.

Капиталовите разходи се увеличават с 16% спрямо плана за 2021г. или с 82,6 млн. лв. Общата сума на инвестиционния бюджет възлиза на 594 млн.лв. (28% от бюджета), от които едва 15 млн.лв. са целева капиталова субсидия от държавния бюджет. Почти половината от амбициозната капиталова програма са средства, които се очаква да бъдат финансирани от европейските оперативни програми по спечелени от общината проекти. Въпреки дългия списък от обекти в капиталовата програма, остават немалко такива (предимно в образователната инфраструктура – ДГ, ясли и училища), които имат проектна готовност, но няма финансова възможност за реализацията им през настоящата година. Увеличават се с почти 100 млн.лв. инвестиционните заеми, които ще финансират изграждането на Третия лъч на метрото и на градските рингове. 

Прегледът на инвестиционната програма потвърждава, че се продължава политиката, която следва основни приоритетни направления, а именно:

1) изграждане на стратегически транспортни инфраструктурни обекти – 211 млн. лв.;
2) ВиК мрежа – 90 млн. лв.;
3) улична мрежа – 120 млн. лв.;
4) увеличаване на инвестициите в детски градини, ясли и училища – 57 млн. лв.;
5) опазване на околната среда, по-конкретно качеството на въздуха и управление на отпадъците – 51 млн. лв.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама