Новата учебна година отново ще започне на 15 септември

11:55, 31 мар 22 25 1524 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Тази година учениците ще започнат на 15 септември. Това обяви образователният министър Николай Денков.

По-рано този месец обазователното министерство предложи три варианта за начало на учебната година - първият учебен ден да бъде на 1-ви, 7-и или както досега, на 15-и септември. Екипът на МОН продължава обсъждането на най-подходящата дата, като за момента са се спрели са се на 7-8 септември. Независимо кой от предложените варианти бъде избран, учебната 2022-2023 г. ще започне на 15 септември.

На 1, 7 или 15 септември да започва учебната година?

Той обърна внимание, че МОН започва преглед на учебните програми, с идеята те да бъдат изчистени от излишни академични термини и да са по-разбираеми от учениците.

„Съдържанието на учебниците у нас ще бъде преразгледано, като ще започнем с учебните програми, които да бъдат изчистени от излишните академични термини и обогатени с практически примери. Програмите трябва да готови до края на юни, след което ще започнат промени и в учебниците“, каза акад. Денков, цитиран от БНТ.

Останалите промени, които се обсъждат, ще влязат в сила от учебната 2023 – 2024 година.

Средствата, предвидени за тестване, няма да бъдат пренасочвани.

Предизвикателство тази година ще бъдат матурите, които за първи път се провеждат по изискванията на новия закон. Във външното оценяване на 4, 7 и 10 клас промени няма да има.

Постепенно ще стават по-интегрални изпитите, стъпка по стъпка, така че в изпита по външното оценяване по математика да се включат и от някои други предмети знания,а в изпита по български и литература по някои от другите предмети. Средствата за тестовете минаваха по бюджета на здравното министерство, така че тук няма промяна, по-скоро имаме тестове за седем последователни тествания, те имат дълъг срок на годност, така че щи запазим, ще ги съхраним за началото на следващата учебна година, обясни министър Денков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама