ЕК забрани програмираното овехтяване на стоките

17:26, 30 мар 22 / Свят 25 1342 Шрифт:
Ирина Иванова

Европейската комисия забрани на производителите да залагат срок на годност на изделията (т. нар. програмирано овехтяване) и да принуждават клиентите да ги изхвърлят, въпреки че би трябвало да са по-трайни и да могат да се ремонтират. Целта е да се отговори на изискванията на „зелената“ и „кръгова“ икономика, да се използват ресурсите по-икономично и да се щади околната среда.

Досегашната философия „купувай и хвърляй“, чийто смисъл бе изкуствено да се стимулира постоянен растеж на икономиката, се заменя от по-практична и по-екологична философия. Това включва възможност за преработка и намаляване на използваната енергия за производство. Според ЕК до 2030 г. новите предложения може да доведат до намаляване на потреблението на природен газ в ЕС колкото е вносът от Русия.

Производителите ще бъдат длъжни да прилагат указания за ремонта на стоките, както и да осигуряват резервни части и възможност за ремонт не само във фирмени сервизи. Предвижда се новите изделия да бъдат по-трайни, да подлежат на поправка и повторна употреба, да бъдат по-лесни за поддръжка. Предложенията засягат и производството на дрехи и суровините за строителството, пише „Сега“.

Комисията отбелязва, че само миналата година ЕС е спестил 10 на сто от енергията, използваната досега за производство, като е въвел изискванията на кръговата икономика, а потребителите са платили общо със 120 милиарда евро по-малко от обичайните цени.

По данни на Комисията, цитирани от БТА, най-голямо замърсяване предизвикват производството на храни, отоплението на жилищата, пътуванията и отпадъците от дрехи. ЕК цитира данни, според които 90 на сто от европейците биха искали дрехите им да бъдат по-трайни, а всеки европейски гражданин на година изхвърля средно по над 11 килограма текстилни отпадъци.

Домакинските електроуреди обикновено имат срок на годност около 10 години, а битовата електроника - наполовина. Програмирано овехтяване залагат и IT компаниите, които обновяват софтуера си така, че старите програми да станат негодни, когато се появят по-нови. По този начин принуждават клиентите си постоянно да купуват нови програми, за да продължат да изпълняват същите функции.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама