Без маски от 1 април

14:36, 30 мар 22 25 1739 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В България след поредицата от разхлабване на мерките, е време да направим следващата крачка към живота, който познаваме от преди 13 март 2020 г, каза на пресконференция министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

След близо две години от 1 април България няма да бъде в ситуация на извънредна епидемична обстановка. Това означава, че отпадат въведените противоепидемични мерки. 

СБЛЪСЪК: Да останат ли маските на закрито?

Считано от 1 април отпадат:

- задължителното носене на маски в закрити обществени места;
- спазване на физическа дистанция;
- ограничението в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито;
- ограничението при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища;
- забрана за свиждания в болниците, в домовете за социалните услуги;
- изискването на работодателите за присъствена работа при не повече от 50% от персонала.

За срок от три месеца остават следните мерки, свързани с функционирането на здравната система:

- възможността на НЗОК да заплаща на медицинска и дентална помощ средства за работа при неблагоприятни условия;
- продължаване на действието на ТЕЛК и НЕЛК.

Животът след пандемията никога няма да бъде същият, връщането към нормалността е относително. Всеки пети страда от пост ковид симптоми в продължение на месеци, пострадаха много отрасли, в света около 100 млн. души загубиха работата си, дългосрочни са последствията в сферата на образованието, а техният негативен аспект ще преодоляваме години напред, мнозина страдат от депресии и тревожност“, заяви проф. Сербезова, цитирана от БНТ.

Всяко нещо свършва рано или късно. Да кажем, че пандемията е свършила е прибързано. България е сред 4-те страни, които задържаха за дълго време най-ниски стойности на заболеваемост в Европейския съюз - това са България, Румъния, Унгария и Полша“, заяви доц. Ангел Кунчев.

Той посочи още, че е силно препоръчително носенето на маски в градския транспорт, в лечебни заведения, в помещения с лоша вентилация, при струпване на много хора на открито и при възрастни хора, независимо къде се намират и хора с хронични заболявания.

Доц. Ангел Кунчев препоръча обаче продължаване на физическа дистанция и личната хигиена - миенето на ръце. Това също ще остане в сила, както и използването на дезинфектанти или дезинфектиращи кърпички, особено където няма достъп до топла вода и сапун.

От 1 април в сила ще бъде изискването за провеждане на граничен здравен контрол за лица, влизащи у нас. Достъп ще има всяко лице от всяка точка на света, при представяне на валиден цифров сертификат - за ваксинация, преболедуване или изследване. Отпада изискването за трите цвята на зоните по държаните и ограничение за недопускане на лица от червена зона у нас, стана ясно още на брифинга.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама