Депутатите с луксозни коли, яхта и самолети

13:35, 30 мар 22 / Политика 25 2311 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В началото на декември в длъжност стъпиха избраните в 47-ото Народно събрание депутати, за част от които попълването на имуществена декларация пред КПКОНПИ е новост. 

„Отворен парламент“ обобщи данните, свързани с притежаваните от народните избраници превозни средства.

Общо 164 от настоящите депутати са посочили, че в лично качество притежават 219 леки и товарни автомобили, мотоциклети, лодки и др. Стойността на тези превозни средства възлиза на 5 224 876 лв. В допълнение, 11 депутати са посочили че само техните съпрузи/съпруги са собственици на 13 различни видове МПС. 

Някои народни представители обаче изплащат част от декларираните автомобили по лизингови договори. Именно затова не е ясен конкретният брой на тези превозни средства, нито колко струват те – не се знае и дали посочените за тях суми са обща или остатъчна стойност. 

Според данните на гражданския блог най-предпочитаните от народните представители марки автомобили са „Мерцедес“ - 27 броя (23.08%), „Тойота“ - 24 броя (20.51%) и „Фолксваген“ - 21 броя (17.95%). В класацията се нареждат още „Форд“ - 16 броя (13.68%), БМВ - 15 броя (12.82%) и „Ауди“ - 14 броя (11.97%).

Според подадените декларации депутатът с най-много превозни средства е Гюнай Хюсмен (ГЕРБ), който притежава 5 автомобила. Собствеността на всички тях е разделена и със съпругата му. 

Бившият областен управител на Разград е обявил и най-скъпия автомобил в този парламент. Става въпрос за „Мерцедес“ S 580 4МATIC придобит през 2021 г. за 319 300 лв. Отново той е декларирал още един „Мерцедес“, закупен през 2014 г. за 250 хил.лв. Сред собствениците на по-скъпи коли се нарежда депутатът Бранимир Балачев (ГЕРБ) с „Ауди“ Q7 за 143 400 лв. (отново съсобственост със съпругата му). Варненският депутат също така притежава и единствената декларирана яхта. Тя е ветроходната, но от данните в имуществената декларация не става ясно нейният точен модел. Депутатът е закупил яхтата заедно със съпругата си. Сумите, декларирани срещу имената на двамата, са по 58 676 лв. Народният представител от ГЕРБ притежава и джет „Sea Doo“.   

В обратната плоскост, най-евтиното возило е декларирал депутатът Ангел Георгиев от „Възраждане“, който се е сдобил със западно БМВ за едва 100 лв. 

„Най-необичайната“ марка е „Тофаш Доган“ – турски автомобил, на декларирана стойност от 350 лв., собственост на Сезгин Мехмед от ДПС

Сред декларираните моторни превозни средства, впечатление правят самолетите на депутата Стоян Георгиев, избран от листата на Продължаваме промяната в Силистренския избирателен район. Преди да стане народен представител, той е бил пилот и собственик на фирма за селскостопанска авиация. В декларацията си той е посочил 2 личи самолета „Чесна“, които са в съсобственост със съпругата му. Също така депутатът е описал и 6 летателни апарата на фирмата, управлявана отново от неговата съпруга. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама