Опасно силен вятър в цялата страна

07:00, 31 мар 22 25 1370 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Жълт и оранжев код за опасно силен вятър е обявен в цялата страна. На места ще духа силен и временно бурен южен вятър с пориви до 25-30 м/с.

През следващото денонощие ще духа умерен, в Източна България и северно от планините - силен юг-югозападен вятър, който ще се прояви като фьон и ще бъде поривист. Облачността над страната ще е разкъсана, предимно значителна, но само на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд.


Снимка: НИМХ

Топло, с максимални температури между 19° и 24°, а и минималните температури ще са високи: 8°-13°. В София минимална температура около 8°, максимална - около 20°. Поради създалата се синоптична обстановка с пренос на въздушни маси от югозапад, в челото на средиземноморски циклон, който ще преминава през северозападните райони от Балканския полуостров, над страната ще има висока концентрация на прах от Сахара.

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна. Ще духа силен юг-югозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 15°-21°. Температурата на морската вода е 6°-7°. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.

Над планините облачността ще е предимно значителна и на места, главно в наветрените склонове ще превали краткотраен дъжд, а по най-високите върхове - сняг. Ще духа бурен, по северните подножия и ураганен юг-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 15°, на 2000 метра - около 7°.

В петък вятърът ще остане от юг-югозапад, в Източна България и северно от планините - силен. Облачността ще е променлива, често значителна, около и след обяд купеста и купесто-дъждовна. На места, повече в Западна България, ще има валежи от дъжд с краткотраен характер, ще има и гръмотевици. Ще остане топло за периода, особено в Източна България, където максималните температури ще са над 20°, а и минималните ще са високи: до 12°-14°. В събота вятърът временно ще отслабне и в Дунавската равнина ще бъде западен, но по-късно през деня отново ще стане югозападен и ще се усили. На места отново ще превали, главно в планините и ще прегърми. Температурите слабо ще се понижат, но все още ще е сравнително топло.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама