България очаква 200 хил. бежанци при втора вълна

09:20, 30 мар 22 25 1366 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Подготвяме се да посрещнем 200 хил. бежанци при евентуална втора вълна. Проучванията сочат, че ще има втора бежанска вълна от Украйна, защото ситуацията там не затихва, така че България трябва да е добре подготвена. Това обяви новият председател на Агенцията за бежанците Мариана Тошева.

Почти 19 хил. украински граждани вече имат временна закрила

Досега в страната са влезли 127 хил. бежанци от Украйна, останали тук са 57 хил., а регистрирани са 19 хил. 40% от новопристигналите са деца.

„Близо 900 служители на Министерството на вътрешните работи са обучени по системата за регистрация на бежанци на Държавна агенция за бежанците, разкриват се и нови места за регистрация, но всичко е свързано и с техническо обезпечение“, обясни тя.

Статутът на временна закрила позволява за 1 година да се възползват от нея у нас и в ЕС. Предвидено е медицинско обслужване. Хората, които нямат средства, могат да се обръщат към БЧК, допълни Тошева.

Половината от бежанците от Украйна са настанени в частни домове

Може би трябва да се помисли за някакъв вид реверанс от страна на държавата за тях. Прецизира се точно каква да е помощта за домакинствата, за да се избегнат злоупотреби. Местната власт трябва да знае, че на територията на дадена община има настанено семейство или лица от Украйна, защото така може да се проследи къде са тези хора и колко време остават там“. 

По думите й до края на май хората, избягали от Украйна и настанени в хотели, ще могат да останат в тях.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама