18 години България в НАТО: Столтенберг ни поздрави 

08:45, 30 мар 22 / Политика 25 1342 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отправи видео обръщение към председателя на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателя Кирил Петков и народните представители по повод 18-ата годишнина от приемането на България в Алианса.

„На днешната дата преди 18 години Вашата страна стана член на нашия съюз, като България оттогава неизменно е била отдаден съюзник“, заявява генералният секретар на НАТО. Той благодари за приноса на България към общата сигурност, като отбелязва, че това важи в не по-малка степен и за региона на Черно море, който е от голямо стратегическо значение за НАТО.

Българският принос е още по-значим в този решаващ момент за нашата сигурност“, казва Столтенберг по повод войната в Украйна. „Съюзниците в НАТО осъждат тази война и призовават президента Путин да я прекрати незабавно, да изтегли всички свои войски и да се обърне към дипломацията“, посочва той.

НАТО разполага батальон в България

Ние ще защитаваме България и всеки сантиметър територия на съюзник. Един за всички и всички за един“, заявява Столтенберг. Той насърчава България и всички съюзници да инвестират най-малко 2 процента от БВП за отбрана, предаде БТА.

Знам, че мога да разчитам все така на ангажираността на България в НАТО в бъдеще“, изтъква в обръщението си генералният секретар на НАТО.

Премиерът: Благодаря за топлото и ясно послание

Премиерът Кирил Петков благодари на Йенс Столтенберг за „топлото и ясно послание“ по повод 18 години от присъединяването на България в НАТО.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама