„Разговорите са положителни, но не заглушават руските снаряди“

08:30, 30 мар 22 25 1347 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

35-ти ден на войната между Русия и Украйна. Обещанието на Русия да намали военната си активност в северната част на страната беше посрещнато със скептицизъм, докато Володимир Зеленски заяви, че има положителни знаци от последните преговори в Истанбул.

Западни и украински официални лица реагираха предпазливо на твърдението на Русия, че ще намали значително военната си дейност в Северна Украйна след „значителен“ напредък на мирните преговори в Истанбул. Повече от месец след началото на инвазията, която до голяма степен е в задънена улица в очите на Запада, заместник-министърът на отбраната на Русия Александър Фомин заяви, че Москва ще „намали радикално военната си активност по посока на Киев и Чернигов“.

Владимир Зеленски заяви, че разговорите са били „положителни, но те не заглушават експлозиите на руските снаряди“, като добави, че Украйна няма намерение да намалява военните си усилия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посочи, че не е видял нищо, което да показва, че преговорите напредват по „конструктивен начин“, и предположи, че руските обещания за оттегляне може да са опит на Москва да „заблуди хората и да отклони вниманието“. „Това, което Русия казва, и това, което Русия прави са различни неща, а ние сме съсредоточени върху второто“, заяви държавният секретар на САЩ.

След срещата в Турция: Вижда ли се краят на войната в Украйна?

Водещият преговарящ от страна на Москва, Владимир Медински, заяви, че обещанието на Русия да „намали драстично“ военните операции не означава прекратяване на огъня. В интервю за руската държавна информационна агенция ТАСС Медински заяви, че все още има „дълъг път“ до постигане на взаимно споразумение с Украйна.

След изявлението на Русия двама високопоставени американски служители заявиха, че САЩ наблюдават, че Русия започва да изтегля част от силите си от украинската столица Киев, което според тях е „голяма“ промяна в руската стратегия. Друг американски служител заяви, че всяко придвижване на руските сили от околностите на Киев е „по-скоро преместване, а не изтегляне".

Обединеното кралство също е забелязало признаци на „известно намаляване“ на интензитета на руските бомбардировки около Киев, коментираха от „Даунинг стрийт“. Но Обединеното кралство ще оценява плахите стъпки към евентуално мирно споразумение по-скоро по действията, отколкото по думите. „Не искаме да видим нищо по-малко от пълно изтегляне на руските сили от украинска територия“, заяви говорителят на премиера Джонсън.

Според „Даунинг стрийт“ Джо Байдън, Еманюел Макрон, Борис Джонсън, Олаф Шолц и Марио Драги са се съгласили в телефонен разговор да не се „отслабва решимостта на Запада, докато не приключи ужасът, причинен на Украйна“. Те са заявили, че са съгласни „да продължат да увеличават санкциите и цената, плащана от Русия“, съобщи БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама