Крадат луксозни коли на бежанци от Украйна у нас

13:18, 29 мар 22 25 2801 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След множеството снимки в социалните мрежи на забелязани луксозни автомобили с украинска регистрация у нас, автоджамбазите по Черноморието се активизираха.  

След като бе откраднат автомобил във Варна, сега е бил задигнат и джип на украинско семейство в Несебър. Това е станало едва една нощ след настаняването им в хотел по Черноморието. 

Дмитри напуска Запорожие заедно със съпругата си, 10-месечната си дъщеричка Алина и родителите си. С личния си автомобил тръгва към България, защото знаел, че тук е спокойно за бежанците. 

„Ние сме бежанци от Украйна. Дойдохме в България и се установхме в хотел. Просто оставихме колата на паркинга и сутринта, когато се събудихме, нея вече я нямаше, разказва Дмитри Бабенко пред Нова телевизия. 

Нова схема: Луксозни коли катастрофирали само по документи, за да не се плаща ДДС

Той е сигнализирал полицията незабавно, а от хотела му съдействали с кадри от видеонаблюдението. Виждало се само как тъмна фигура приближава джипа и след това машината потегля. В автомобила обаче останали почти всичките дрехи на семейството му, както и багажа на родителите му. Александър Бабенко, бащата на Дмитри, споделя, че единствените дрехи са тези на гърба му. 

Когато крадците са отворили колата, са видели вътре детска количка, детско столче и вещи. Как не разбраха, че ние не сме дошли просто на почивка, пита Александър.

Бабенко е потърсил съдействие и от областния управител в Бургас.

„Има съмнения, че колата вече може да е откарана към Турция, а после - продадена в Сирия и няма да я намерим. Затова, ако полицията действа бързо, можем да я намерим преди да е изчезнала напълно. Ще видим, може грабителите да ни я върнат за откуп или губернатора да ни съдейства по издирването. Сега написахме заявление“, заяви Дмитри.

Украинецът се обърна и към крадците. Ако у тях има малко съжаление към хората, да ни върнат колата, нищо не ни оставиха“.

Наличието на хиляди луксозни автомобили без застраховки, аларми и никаква защита у нас очевидно активизираха крадците на коли. Полицията вече е предприела мерки. „Естествено, че въпросните превозни средства, особено по-луксозните, най-вероятно ще бъдат обект на престъпно посегателство. За тази цел, освен чисто превантивните явни мерки, които сме предприели - а това е обход на местата, където има концентриране, както на украински граждани, така и на моторни превозни средства, особено по-скъпите, работим с криминалния контингент. Имаме и други мероприятия, които сме планирали и идеята ни е да ограничим до максимална степен възможността точно за този тип престъпни деяния“, заяви гл.комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР Бургас.

Освен кражба на автомобили, вече са регистрирани и случаи на откраднати регистрационни табели на украински коли. „Имаме три такива случая, включително такъв, в които украински граждани сами са си ги свалили“, обясни Калоянов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама