Спецпрокуратурата проверява български депутат за предателство

15:40, 29 мар 22 / Политика 25 2569 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Спецпрокуратурата проверява български депутат за предателство. 

В институцията са постъпили сигнали на граждани, че депутат с инициали Е.Г. е извършил престъпление против републиката – подбуждане на чужда държава към война срещу България.

Проверката е по текст от чл.98 на НК: „Който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против Републиката, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години“. Текстът е в раздел „Предателство и шпионство“.

Става въпрос за народната представителка от „Възраждане“ Елена Гунчева и нейна публикация във Facebook от 18 март. 

В нея Гунчева говори за руски обстрел на Министерски съвет и посолството на САЩ, ако страната ни изпрати оръжие на Украйна. 

Не се отчайвайте, има някаква надежда - Русия има високоточкови оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет, ако Просто Киро изпрати нашите ракети на шута Зеленски. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата“, написа Гунчева в деня, в който у нас пристигна секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин. 

Снимка: Facebook/ Дони Попова

Припомняме, че дни преди визитата му у нас западни медии се появиха публикации, че Остин ще иска България да даде военна подкрепа за Украйна. От партия „Възраждане“ се обявиха категорично против подобни дедйствия и организираха протест под прозорците на властта, докато Лойд Остин разговаряше с Кирил Петков. 

В крайна сметка стана ясно, че САЩ не са искали от България военна подкрепа за Украйна. А публикацията на Гунчева беше изтрита, но твърде късно - много хора вече го бяха снимали и разпространили написаното. Самата Гунчева посочи, че е направила това по настояване на ръководството на „Възраждане“, защото била „политически некоректна“.

Десетки посланици и преседателят на парламента възмутени от Гунчева

Десетки посланици в България осъдиха призивите за насилие, изразени от Елена Гунчева. Малко преди това председателят на парламента Никола Минчев също осъди думите и поведението на народния представител. 

„Подобни изяви са недостойни и недопустими за член на българското Народно събрание. Призивът към насилие не може да бъде оправдан с нищо. Всички депутати дължат уважение на висшите държавни представители, както и на дипломатите според чл.29 на Виенската конвенция“, написа той във Facebook.

Минчев не спомена името на Елена Гунчева, но даде да се разбере, че говори именно за нея, тъй като позицията му е по повод призивите на български народен представител за атака с оръжие към министър-председателя и посланик, акредитиран у нас“.

Отговорът на Гунчева не закъсня и тя заяви, че е недопустимо за български народен представител да служи на чужди интереси, а не на българските“. „Също е недопустимо български депутат да не прави разлика между призив и обикновено предупреждение какво може да се случи, ако изпратим оръжия, които Русия ни е предоставила, на врага ѝ Украйна“, пише Гунчева и прави препратка към думите на руския външен министър Сергей Лавров.

 
Според депутата от „Възраждане“ е недопустимо Председател на Народното събрание да следи какво публикуват депутатите във фейсбук. „В този смисъл би следвало да следите и публикациите на Вашите депутати, призоваващи към въвличане на България във военен конфликт, нецензурни обиди към други депутати и призиви за насилие“.
 
Задочният спор с Минчев продължи до късно в понеделник, като в него бе намесен и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов и позицията му за разполагането на контингет на НАТО у нас.
 
„Понеже съм любознателна, какво ще кажеш, Минчев, за призивите на друг депутат за разполагане на чужди войски на българска територия и наричането на един от световните лидери „диктатор“? На това май простосмъртните хора му казваме предателство и измяна!“, написа тя във Facebook, обръщайки се към председателя на Народното събрание.

Елена Гунчева стана известна с позициите си срещу ваксините за COVID-19. Тезата, която тя защитава е, че те са продукт на „определен кръг“, който си е платил на политиците по света, за да проведе потенциално смъртоносен медицински експеримент.

Днешната защитничка на Русия и Владимир Путин наскоро отново нашумя заради друг коментар във Facebook, в който обявява, че „Путин е най-лошото след Сталин“. Думите ѝ са от 2015 г., преди да стане депутат, но днес отрича да е писала подобен коментар, а снимките с нейния пост тя определи за колаж или пък за писано от фалшив профил.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:26, 30 мар 22

Много противна женщина. Бързо изгонване от парламента, съд и затвор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама