Украйна опроверга информацията за опитите за отравяне

14:29, 29 мар 22 25 2072 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Членове на украинската делегация на преговорите с Русия за спиране на войната в Украйна отрекоха медийните съобщения, че са станали жертва на отравяне, предаде ДПА. Всички членове на делегацията се чувстват добре, каза украинският преговарящ Михайло Подоляк, цитиран от украински медии. „В момента в информационната сфера има много спекулации, най-различни конспиративни теории“, заяви той.

Американският вестник „Уолстрийт джърнъл“ вчера писа, цитирайки и изводи на разследващия сайт Белигкет, че украински преговарящи, включително руският олигарх Роман Абрамович, получили в началото на този месец признаци на отравяне. Това било дело на хардлайнери в Москва, които искали да провалят разговорите. Това бе съобщено преди днес в Истанбул да бъдат подновени мирните преговори между Русия и Украйна.

Един от членовете на украинската делегация Рустем Умеров, посочен от „Уолстрийт джърнъл“ като един от тровените, написа днес във Facebook, че е добре и призова да не се вярва на „жълтите новини“, пише БТА.

В интервю по националната телевизия украинският външен министър Дмитро Кулеба също заяви, че сега всички са жадни за новини и сензации, но въпреки това язвително посъветва хората, които ще участват в преговори с Русия, „да не ядат и пият нищо и за предпочитане да не докосва никакви повърхности“, предаде „Ройтерс“. 

Припомняме, че вчера вечерта излезе информация, че членове на делегацията на Украйна и Абрамович са имали симптоми като  зачервени очи, постоянно и болезнено сълзене и лющене на кожа по лицата и ръцете”, като това е станало след тяхна среща в Киев по-рано този месец, целяща постигане на напредък в преговорите за прекратяване на огъня.

Спира руският независим вестник „Новая газета”

Разследвщаото издание Bellingcat” пък посочи, че експертите, които са проучили инцидента, са заключили, че отравяне с неопределено химическо оръжие” е най-вероятната причина.

Позовавайки се на експертите, Bellingcat” каза, че дозата и видът на използвания токсин не са достатъчни, за да бъдат животозастрашаващи, и най-вероятно са имали за цел да изплашат жертвите, вместо да причинят трайни щети. Жертвите казаха, че не са наясно кой може да има имал интерес от атака”.

Москва разследва руски медии заради интервю със Зеленски

Смята се, че животът на Абрамович и другите украински преговарящи не е в опасност и състоянието им вече се е подобрило.

В информацията на „The Wallstreet Journal“ се поставя вината за предполагаемото отравяне върху политически структури в Москва, които целят да отклонят преговорите с Украйна, но без финансово издание да предостави повече подробности, съобщи БНР.

По-късно през деня Кремъл отрече съобщението, че Абрамович е бил отровен, докато е участвал в мирните преговори за Украйна, но потвърди, че той действа като посредник, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама