Поставиха дефибрилатори за първа помощ в метрото

14:00, 28 мар 22 / София 25 1688 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В столичното метро вече има поставени дефибрилатори, които могат да спасят човешки живот в случай на сърдечен арест.

Поставени са общо 4 дефибрилатора на четири от най-натоварените метростанции - „Сердика“, „Орлов мост“, „НДК“ и „Стадион Васил Левски “, предаде БГНЕС.

Започва строителството на метрото до кв. „Левски“

„Целта на този пилотен проект е да бъде систематично обучено населението в даване на първа помощ, докато дойде екип на Спешна помощ. Това е европейска практика, която е залегнала в документите на всички членки на ЕС. Ние трябва да постигнем тези стандарти“, каза кардиологът професор Иво Петров.

Дефибрилаторите могат да се използват от обикновени граждани, те имат инструкция и са напълно безопасни, тоест с тях може само да се помогне, но не и да се навреди.

„Метрото в световен мащаб е един от първите обекти за поставяне на автоматични дефибрилатори. Това е стъпка в правилната посока. Имаме подкрепа от множество професионални дружества. Това са автоматични дефибрилатори. Дори хора, които не са специалисти могат да действат с тях. Случайни свидетели могат да спасят човешки живот с тези машини. Те не могат да увредят човек, независимо дали някой иска да навреди на човек с това устройство. Неговият дигитален ум не позволява да се предизвика електрически разряд, ако не е необходимо“, каза той.

Предвижда се един дефибрилатор да бъде предоставен за използване на общинската аварийна дирекция, като с него ще се правят и обучения. Дефибрилатор вече има и в Столичен инспекторат, съобщи председателят на СОС Георги Георгиев. Столичният общински съвет ще вземе решение за закупуване на сесията в четвъртък.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама