Испания вече ще третира COVID-19 като грип

11:07, 28 мар 22 25 1863 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Испания планира да лекува от днес зараза от коронавирус почти като обичайна болест, подобна на грипа, предаде ДПА.

Хора, които се заразят с коронавирус, но развият само леки симптоми на болестта или са напълно безсимптомни, могат да водят нормален живот. Вече няма да се налага да си правят тест или да се изолират.

Само хора, които са в риск, ще трябва да са обект на досегашните изисквания. Те включват навършилите 60 години и лица с имунни проблеми, както и бременни жени и медицински работници.

Грипна обстановка в един град у нас

В автономна област Галисия изискването да се удостоверява, че е поставена ваксинация, че е направен тест или човекът се е възстановил от коронавирус, все още важи за влизане в болници и домове за стари хора. В сила остава и ограничението за броя хора на една маса в ресторантите. Но дори и тези ограничения трябва да бъдат отменени на 9 април, пише БТА.

Епидемичната ситуация в Испания, която беше засегната особено тежко в началото на пандемията, вече значително се е успокоила. Понастоящем само 3,6% от всички болнични легла са заети от COVID пациенти. Близо 85% от населението се смята за ваксинирано, а 51% са получили и бустерна доза. В петък броят на заразените на 7-дневна база е бил 227 на 100 000 души население.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама