Почина Путин, амурският тигър

18:40, 25 мар 22 / Свят 25 1930 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Путин, амурският тигър на зоопарка в Минесота, е починал вчера, 24 март, по време на рутинна медицинска процедура, съобщи ръководството на зоопарка в Тwitter. 12-годишният тигър е получил сърдечна недостатъчност и е починал въпреки усилията на ветеринарите.

Днес е невероятно тежък ден за всички нас в зоологическата градина в Минесота и ще скърбим доста време“, заяви директорът на зоопарка Джон Фроули в съобщение в сайта на институцията. „Нашият зоопарк играе ключова роля в глобалното опазване на тигрите през цялата ни история и в момента сме сред лидерите на кампанията за опазване на тези удивителни животни, която събра милиони долари. Въпреки че тази загуба е голяма, можем да се гордеем с нашите усилия за насърчаване на опазването на тигрите в световен мащаб“.

Роден през 2009 г. в Чехия и получил името Путин, тигърът е живял в зоопарк в Дания шест години, преди да пристигне в Минесота. Той е оставил генетично наследство – баща на множество амурски тигри, разпределени в зоологически градини по цял свят, пише „Площад Славейков“.

Путин, който живее в зоопарка в Минесота от 2015 г., беше подложен на профилактичен здравен преглед, който предвиждаше събиране на семенни проби за подпомагане на усилията за размножаване по препоръка на Асоциацията на зоологическите градини и аквариуми (AZA). Размножаването и събирането на семенни проби са от решаващо значение за световно застрашен вид, какъвто е амурският тигър. В момента има 103 амурски тигъра в зоологически градини в Северна Америка. Учените изчисляват, че по-малко от 500 животни от този вид все още се срещат в дивата природа.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама