Окончателно: край на „златните паспорти“

16:44, 24 мар 22 / Политика 25 1599 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

След дълго лутане и скандали Народното събрание окончателно зачеркна възможността чужденци да получават българско гражданство, като правят инвестиции у нас – т.нар. „златни паспорти”. Това стана с промени в Закона за българското гражданство, както и в Закона за чужденците, които депутатите одобриха на второ четене тази сутрин с пълно единодушие, предаде „Сега”.

Практиката на „златните паспорти” беше въведена през 2013 г. Впоследствие стана повод за множество скандали, след като изплуваха данни, че чужди граждани са получавали български паспорти, макар че реални инвестиции така и не са направени, а законовите процедури са били заобикаляни.

Петков: Краят на „златните паспорти“ ще дойде много скоро

„Златните паспорти” се появиха и в санкциите, наложени от САЩ, на бизнесмена и политик от ДПС Делян Пеевски през 2021 г. Този факт беше използван от противниците на движението, за да го атакуват. Партията на Ахмед Доган на свой ред рязко се активизира и започна да отправя обвинения за схеми за продажба на гражданство, замесвайки дори премиера Кирил Петков.

Като компромис с ДПС управляващите приеха искането на движението да се запише в закона, че в срок до 6 месеца след обнародването на промените, ДАНС трябва да извърши проверка на всички „златни паспорти”. Ако се окаже, че притежателите им не се спазили изискванията на стария закон за нужните инвестиции и за поддържането им във времето, може да се пристъпи към отнемането на българско гражданство. 

Припомняме, че служебният министър на правосъдието разпореди проверка на 47 случая (повече от половината), за които има съмнения за закононарушение. В началото на годината наследничката му на поста Надежда Йорданова съобщи, че към онзи момент ДАНС е открила 5 нарушения.

Остава обаче възможността чужденци да пребивават временно в България срещу направени инвестиции срещу т.нар. инвестиционни визи. От ДПС се заканиха, че ще работят през следващите месеци за премахването и на този вариант.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че проверката на „златните паспорти” ще развенчае лъжите за участие” в подобни схеми и ще освети истинските участници в злоупотребите. „Многобройните им лъжи и манипулации успяха тенденциозно да заблудят и американската администрация, но аз съм убеден, че постепенно и тази заблуда ще бъде поправена, като твърдо вярвам в безпристрастността и правотата на американското правосъдие”, заявява Пеевски.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама