Прокуратурата се е захванала с Асен Василев

18:26, 23 мар 22 / Политика 25 2118 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство  за престъпление по служба срещу вицепремиера Асен Василев, обяви пред журналисти в парламента вътрешният министър Бойко Рашков.

По думите му сигналът е дошъл от фирма „Инса Ойл“. Забравих да изразя своето съжаление към главния прокурор (бел. ред. - Иван Гешев). Или си е счупил краката, или си ги е навехнал да образува досъдебно производство срещу вицепремиера Василев. Това е станало много скоростно след сигнал на  „Инса Ойл“ и по точно на Георги Самуилов, който преди няколко дни е подал сигнал до главния прокурор“, заяви Рашков. „Той е разпоредил веднага на Паличева (бел. ред. - прокурор Клементина Паличева), която е изпратила, вижте с какво изречение: „на Специализираната прокуратура да образува досъдебно производство по този сигнал“. Тоест Паличева не е оставила възможности на прокурора, на когото е изпратила този сигнал от Самуилов да прецени има ли данни или няма данни, за да образува производството“, изтъкна вътрешния министър, цитиран от Нова телевизия.  

Петролна компания с контраатака срещу Асен Василев

На 15 март компанията действително внесе сигнал в прокуратурата, след като в интервю за bTV вицепремиерът обвини компанията „Инса Ойл“, заедно със „Сакса“, в незаконно поведение, довело до покачване на цената на горивата. Ден по-късно Комисията за защита на конкуренцията обяви, че може да се направи основателно предположение за наличие на забранено картелно споразумение между двете дружества. КЗК установила, че от началото на годината се наблюдава постоянно увеличение на цените на дребно в страната, като най-сериозен ръст е в периода 2-3 март, когато средната цена на бензин А-95 достига 2.78 лв./л, а цената на автомобилен дизел е на 2.82 лв./л. Резкият скок в цента доведе до паника сред шофьорите и опашки от автомобили по бензиностанциите.

КЗК подозира две бензиностанции за картел при горивата

В писмо до медиите от дружеството посочиха, че заедно с други български петролни компании са предложили на правителството конкретни мерки, които да намалят цените за българските потребители. В отговор на това са били извикани „на среща на „4 очи“ с неясен контекст“, за която са сигнализирали прокуратурата и ще подадат сигнал до европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон, предаде БНР. 

Според „Инса Ойл“ министърът на финансите е отправил към тях обвинения без аргументи, че са предизвикали паника на пазара на горива, и публично е признал за уговорка с фирма, която има господстващо положение на пазара. В резултат на това цените на горивата са били манипулирани, твърдят от компанията.

Малко по-късно говорителят на спецпрокуратура Христо Кръстев поясни пред bTV, че не е образувано досъдебно производство срещу Асен Василев. „В Наказателно-процесуалния кодекс се казва, че досъдебно производство се образува за извършено престъпление, а не срещу лице. Фигурата на обвиняем излиза само след достатъчно събрани доказателства за извършено престъпление“, уточни тя.

Премиерът Кирил Петков пък определи действията на прокуратурата като пълно безобразие“. „Не съм получил официална информация за такова досъдебно производство, но ако е вярно – това е пълно безобразие“, заяви министър-председателят.

Ако само за няколко часа са успели да направят досъдебно производство за една от компаниите, част от паниката за цените на петрола, а по другия казус не можаха две години, е очевидно какво цели прокуратурата с нейните действия“, коментира той. „Ако е вярно, е просто срам“, заключи Петков. 

От финансовото министерство все още не са коментирали темата. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама