Дудова: Докога ще ме унижават, взимам колкото чистачка 

19:25, 23 мар 22 / Спорт 25 1972 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Напрежение между шампионката Биляна Дудова и Българската федерация по борба.

Актуалната световна шампионка по борба в категория до 59 кг Биляна Дудова заяви, че дълги години е била ощетявана и унижавана, защото не тренира при селекционера на националния тим Петър Касабов. 

Тя имаше амбиция да влезе в състава на България за предстоящото европейско първенство, при това в олимпийската категория до 62 кг, но вместо нея за Унгария ще пътува бронзовата медалистка от Токио Тайбе Юсеин. Двете трябваше да се изправят една срещу друга в мач, който да определи коя да пътува с тима, но Юсеин не успя да премине претеглянето. През февруари Дудова победи същата съперничка на финала на турнира „Дан Колов“.

„Аз няма да се състезавам на Европейското първенство, при положение че победих Тайбе на турнира „Дан Колов“, спазих правилата, които бяха казани от Управителния съвет на Българската федерация по борба. За мен не е нормално заради това, че не съм от отбора на Петър Касабов да бъда ощетявана по такъв начин. Не че съм направила много, но от пет европейски първенства имам четири титли и от участия на две световни първенства имам златен и сребърен медал. И да бъда подигравана по такъв начин“, заяви Дудова.

„А заплатата, която получавам от федерацията за миналата година, че съм европейска и световна шампионка, която ще взема, защото все още не съм получавала тази година, е колкото заплатата на една чистачка. Това нормално ли е? Докога трябва да търпя тези неща, докога трябва да бъда мачкана, унижавана, подигравана от треньора на националния отбор и по такъв начин да се решават неща от Управителния съвет на федерацията и да не се спазват? Какво трябва да направя аз в тази ситуация? Аз се готвех да отида на европейско през следващата седмица. Исках да направя нещо историческо - в четвърта категория за мен да спечеля пета титла за България. Аз се боря за България, за никой друг. Имам клуб, имам хора зад мен, които няма да ме оставят. Аз няма да се откажа от борбата, защото съм в правото си. Тренирам, печеля и искам да бъда победител“, коментира шампионката, цитирана от bTV.

Тя е категорична, че отношението към нея е резултат от това, че не тренира при Касабов. „Понеже години наред бях мачкана и подигравана от този треньор, понеже не съм под негово ръководство и той не е мой личен треньор. Това ли заслужавам аз? Не съм потърсила никой от федерацията, мен също никой не ме е потърсил. Няма никакво обяснение. Директно е дадено името на Тайбе в категория за 62 килограма, а тя не е спазила правилата. Аз я победих на „Дан Колов“, тя ме победи на републиканското. 1:1 сме. Защо не си решим проблема по спортсменски начин, на тепиха. Която е по-добра да участва“.

Федерацията: Ние само утвърдихме списъка

Управителният съвет на Българската федерация по борба само е утвърдил подадения от националния селекционер Петър Касабов списък за предстоящото европейско първенство. Така обясни ролята на организацията в скандала с Биляна Дудова и Тайбе Юсеин президентът Христо Маринов.

Има треньори, те определят критериите, оттам-нататък си носят отговорност. Ние като Управителен съвет само утвърждаване съставите. Подкрепили сме състава, който е подал националният треньор. Биляна беше подадена на 59 килограма“, заяви Маринов.

„Най-големия срам за българската борба“

Личният треньор на Биляна Дудова - Георги Калчев, определи решението на Управителния съвет да не включи състезателката му в състава за предстоящото първенство на Стария континент като „най-големия срам за българската борба“.

„Валентин Йорданов се е обадил по време на Управителния съвет, защото не е бил в София, разговарял е с всички, обяснил им е, че това, което правят е адски некоректно, че руши авторитета на борбата. Не може да излезеш с някакво решение… Той преценил, че ще е по-добре. По-добре за кого? Валентин Йорданов иска отговор... Все пак тук става въпрос за момиче, което се е доказалo и т.н. Решавате човешки съдби. На тяхната съвест ще тежи това момиче и неговата кариера, защото тя никога повече няма да може тази година, тази титла да си я спечели“, изтъкна Калчев, цитиран от bTV. 

„Нека на тепиха да си решат нещата, защо трябва някой отстрани с такива неща? Излиза, че това е заговор… Официалното, което се знае е, че управата е дошла, за да прегласува това срещу своето решение от 24 февруари и за да я елиминира без да се бори. И то за сетен път. Няма как това така да остане. Аз призовавам управата и целия УС с тоя срам да си подаде оставка… Да накарат Вальо Йорданов официално да се откаже от участие в живота на борбата. Това за мен е най-големият срам за българската борба. По-ниско няма къде да паднем. Аз ѝ се чудя, ние си говорим какво прави още тук, но тя си е българче, наше момиче, разплака цяла България, иска да стои тук и да се бори, но не знам как“, отбеляза той. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама