Държавата изтегли нов заем за 500 млн. лв.

20:18, 22 мар 22 / Политика 25 1500 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Правителството изтегли втори заем от 500 млн. лв. за тази година. На аукцион днес са пласирани държавни ценни книжа за тази сума при 1.33% годишна лихва. Падежът им е през май 2029 г.

Преди седмица правителството пласира ДЦК също за 500 млн. лв., които бяха с по-краткосрочен падеж - 3.5 години. Постигната тогава лихва бе 0.55% годишно. 

Прави впечатление, че лихвите по новопоетия държавен дълг през тази година са доста по-високи в сравнение с миналата година. През 2021 г. доходността за купувачите на ДЦК бе около нулата, а някои емисии дори бяха с отрицателна лихва. Усложнената икономическа обстановка заради драстичния скок на енергийните суровини и войната в Украйна увеличават рисковете пред инвеститорите и това неминуемо се отразява на цената на държавния дълг, пише "Сега".

В началото на февруари премиерът Кирил Петков обяви, че правителството е одобрило стратегия за управление на държавния дълг за периода 2022 - 2024 г. За 2022 г. беше одобрен нов дълг от 7,293 млрд. лв. "3 млрд. лв. от тези 7 млрд. лв. реално са стар дълг, който изтича", поясни тогава премиерът.

Според закона за държавния бюджет за 2022 г., който ще влезе в сила от 1 април, до края на годината правителството може да поеме до 7.3 млрд. лв. нов дълг. От тях 3 млрд. лв. ще отидат да покриване на падежи по стари задължения. Останалата част ще се използва за покриване на бюджетния дефицит.

Засега общата задлъжнялост на страната ни е сред най-ниските в Европейския съюз, но се покачва от началото на пандемията насам.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама