Мъск откри първия завод на „Тесла“ в Европа

18:01, 22 мар 22 / Свят 25 2086 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Първият завод за електромобили на „Тесла“ в Европа бе открит тържествено днес в Бранденбург.

Лично Илон Мъск пристигна за церемонията и предаде първите 30 автомобила на клиентите си. Те са Model Y. „Това е страхотен ден за завода“, каза Мъск и призова служителите си да вярват в нея, защото тя е част от спасението на планетата, предаде „Клуб Z“

На церемонията присъстваха канцлерът Олаф Шолц и министърът на икономиката Роберт Хабек.„Електромобилите са и нашата концепция за промените, които трябва да направим, за да спасим климата“, заяви Хабек. Той посочи, че фабриката е построена без никакви публични средства и то само за две години. „Това темпо е примерът, който смятам да следваме за всички други проекти“, посочи министърът. Олаф Шолц похвали завода като знак за напредък и за бъдещето на автомобилната индустрия.

Мъск отправи предизвикателство към Путин

В „Тесла Гига Берлин“ ще работят 12 000 души, досега са назначени 3500. По-рано този месец автомобилният производител получи окончателно одобрение от германските власти за откриване на завода, наречен Giga Berlin-Brandenburg, в Грюнхайде, близо до Берлин. До последно срещу проекта протестираха еколози, които се опасяват, че новата фабрика ще изчерпи водните ресурси на района.

„Тесла“ ще произвежда 30 000 автомобила в завода през първите шест месеца и 500 000 автомобила годишно вероятно от 2025 г. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама