Радев предлага да пратим каски и бронежилетки за цивилните в Украйна

14:48, 22 мар 22 / Политика 25 1619 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Единни сме с президента на Полша Анджей Дуда в оценката си за недопустимата братоубийствена война между два братски, славянски народа, както и в нашия съвместен призив за нейното незабавно прекратяване и постигане на мир с усилията на дипломацията. Войната на Русия срещу Украйна причинява не само разрушения и огромни страдания за хората, тя е и заплаха за международната сигурност. Пред очите ни се срива градената с десетилетия система за сигурност в Европа. Това каза президентът Румен Радев, който се срещна с полския си колега Анджей Дуда в София.

Войната поставя особено остро въпроса за нашата сигурност. България и Полша са част от плановете за степенуван отговор в рамките на колективната ни отбрана. Това обаче не отменя голямата отговорност пред нас, за която съм напомнял на не едно българско правителство – да градим и да развиваме собствен отбранителен капацитет. България не може да бъде част от новата отбранителна концепция на Алианса без реални и съвременни отбранителни способности“, написа Радев във Facebook.

Той каза още, че в Полша се създава специален фонд за подкрепа на въоръжените сили, в училищата се връщат елементи от обучението по отбрана. „В Румъния текат сходни процеси и е в ход дълбока модернизация на въоръжените сили. Наред с това и в двете държави се поддържа и експлоатира и руско въоръжение в интерес на националната отбрана и най-вече на интегрираната система за ПВО в рамките на НАТО. Миг-29 в Полша и Словакия, Миг-21 в Румъния. Казвам го неслучайно, защото неглижирането години наред на проблемите на отбраната в България доведоха до определен дефицит на способности“, заяви държавният глава.

Той определи като „особено критичен в България“ проблемът с изтребителната авиация, тъй като ресурсът на двигателите на наличните самолети изтича до края на тази година, а оперативна готовност на ескадрила Ф-16 за носене на бойно дежурство можем да очакваме евентуално около 2030 г. „Ако ние не предприемем спешни, неотложни мерки в това отношение, рискуваме да загубим нашата 110-годишна военна авиация, да трябва да се молим на комшиите да поемат нашите ангажименти, да загубим въздушен суверенитет и да абдикираме от съюзническите си задължения. Рискуваме да компрометираме и самия проект за придобиване на изтребителите Ф-16, защото няма да има кой да лети на тях и да ги обслужва“, посочи президентът.

Радев благодари на президента Анджей Дуда за неговата готовност. „Водим този разговор още от посещението ми в Полша, експертни екипи от двете държави да обсъдят възможността за оказване на съдействие на България за поддръжката на Миг-29 с възможностите на полската индустрия и Военновъздушни сили“, посочи той.

Зеленски е готов да обсъди с Русия статута на Крим и Донбас

Единни сме и в нашето разбиране за необходимостта от солидарност и обединени усилия за гарантирането на нашата сигурност в бъдеще. Работим заедно с президента на Румъния, с президента и министър-председателя на Гърция, така че да подобрим нашата инфраструктурна железопътна и шосейна свързаност, както и за изграждането на тръбопроводи за гориво от гръцките пристанища през България към Румъния. Тази енергийна свързаност може да стигне дори и до Полша. Част от тези проекти могат да бъдат реализирани с финансовите механизми на Алианса и ще следваме този подход на предстоящата среща на върха само след два дни“, смята Румен Радев.

Оставаме единни в нашата ангажираност за оказване на помощ на всички, които търсят спасение от войната. Забележителен е примерът на Полша, където вече са приети над 2 милиона бежанци от Украйна. България, въпреки че е на втора линия, вече е оказала подкрепа на над 100 000 души. Нашият съвместен призив към Европейския съюз е за подкрепа в дългосрочен план за това наистина сериозно натоварване за нашите държави. Ще продължим да оказваме хуманитарна помощ за тези, които се нуждаят от нея, и тук искам да призова българското правителство да разгледа възможността за изпращане на индивидуални защитни средства за цивилното население на Украйна – бронежилетки, каски и друго необходимо оборудване, особено с акцент върху районите, където преобладава българското малцинство, подложено на обстрел“, посочи той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама