МВР даде ТОЛ системата на прокуратурата

11:07, 22 мар 22 25 1749 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Главна дирекция „Национална полиция“ изпраща в прокуратурата материали от проверка за ТОЛ системата.

Според разследващите има данни, че предишното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ е извършило престъпление. Става въпрос за сключване на неизгодни сделки, които са нанесли щета на дружеството. Законът предвижда от една до шест години затвор, а при особено тежки случаи – от 3 до 10 години лишаване от свобода.

Загуби за милиони: Тол системата скъпа и почти неработеща

Проверката е започнала през месец октомври 2021 г. по сигнал за неправомерни действия от служители в Националното ТОЛ управление. В хода на проверката е установено, че бивше ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ е сключило договор за проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимодействието между програмните и апаратните ресурси и надграждане с нови функционалности на ТОЛ системата.

Договорът е подписан на 23 декември 2020 г. и е за срок от 60 месеца в общ размер от 136 098 328,46 лв. с ДДС. За първите 24 месеца от влизането му в сила на консорциума, с който е подписан, е платена цена от 2 502 326,52 лв. с ДДС на месец. А месечната цена на услугите от началото на 25-я месец до изтичане на срока на договора (до 60-я месец) е в размер на 2 112 291,44 лв. с ДДС – основание за предполагаема от разследващите предпоставка за нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет.

В рамките на проверката е констатирано и неизпълнение на договора от страна на изпълнителя - той не е обучил специалисти и е допускал подизпълнител да осъществява нерегламентиран достъп до данните на системата, което се наказва с до 2 години затвор.

Материалите ще бъдат изпратени в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство, съобщават от МВР.

Припомняме, че малко след встъпването в длъжност на правителството регионалният министър Гроздан Караджов обяви, че 100 млн. лв. натрупани глоби в тол системата на са събрани.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама