Главният прокурор предизвика на дебат Надежда Йорданова и Христо Иванов

18:05, 21 мар 22 25 1810 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Главният прокурор Иван Гешев предизвика на публичен дебат министъра на правосъдието Надежда Йорданова и съпредседателя на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов.

Гешев им е изпратил писма, в които пише: „Предвид общите ни приоритети за откритост, прозрачност и отчетност в работата на съдебната система, споделям убеждението, че провеждането на публичен дебат ще предостави възможност на всеки български гражданин да се запознае не само с аргументите по законопроекта, но и по всички други въпроси, свързани с усещането за липса на справедливост в обществото“, като визира законопроекта за закриването на специализираните съдилища.

Гешев и Кьовеши: само „обща удовлетвореност“ и снимка

„Надявам се, че един такъв разговор с Вас пред българските медии ще даде достатъчно информация, на база която българските граждани да си изградят правилна представа какви законодателни промени са необходими за защита техните права и законови интереси. Изразявам готовността си този професионален разговор да бъде проведен в сградата на Народното събрание или на Министерски съвет, в удобно за Вас време, с изключение на всеки четвъртък от седмицата“, изразява готовност главният прокурор и допълва: „предвид известния на обществото факт, че от министъра на правосъдието е внесено поредното предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор и е възможно то да бъде разгледано от Висшия съдебен съвет в предстоящите четвъртъци“.

ВСС отложи обсъждането на предсрочното освобождаване на Гешев

Припомняме, че главният прокурор заговори за дебат с двамата на фона на посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Гешев многократно е критикувал предложенията за закриването на специализираните съдилища и прокуратура, използвайки определения като „юридическа катастрофа“ и „юридическо недоносче“. В същото време правосъдният министър внесе във ВСС искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор. На последното си заседание магистратите решиха, че първо трябва да изработят процедура и тогава да пристъпят към обсъждане.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 11:21, 22 мар 22

С техните камъни по тяхната глава малко е положението :))) Да видим "осмеляваш ли се или не" :)

2 Бъззззз 15:01, 22 мар 22

Тези накрая ще вземат и да се избият. Всичката им работа е такава, нищо адекватно не могат да свършат ...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама