Евродепутатите не идвали да „разследват“, а на неутрална мисия

22:55, 21 мар 22 / Политика 25 2572 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Предостави се много добра възможност представителите на ЕНП да бъдат запознати с фактите и да бъдат изложени всички съображения, към която те имаха въпроси (ареста на Борисов бел.ред.) и от страна на вътрешния министър, и от страна на премиера, заяви говорителят на правителството Лена Бориславова на брифинг пред медиите.

Срещата между представителите на ЕНП и на управляващите още продължава, за това тя резюмира накратко обсъденото до момента.

Премиерът сподели своите наблюдения за системните проблеми на правосъдната ни система и на българското управление на евросредства“, каза тя и уточни, че Петков е дал пример с подозрителни кредити, раздавани от ББР, строежи на язовири без разрешения, АМ „Хемус“.

Бориславова посочи още, че на срещата е обсъдено как европейските и българските институции могат да започнат да работят по-ефективно. България е поела ангажимент да предостави доклад със системни недостатъци в одитните процедури за разходването на евросредства.

Двете страни подчертаха изключително високото доверие, което имаме в европейската прокуратура“, изтъкна тя и поясни, че се подготвят законодателни промени, за да има Европейската прокуратура своя сграда, администрация и персонал, разследващи полицаи и следователи.

Колегите от Европа заявяват, че са тук на една неутрална мисия и не могат да правят изявления преди да бъдат събрани факти и доказателства“, заяви Бориславова.

Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер изпрати мисия от евродепутати в София, които да разгледат твърденията, че бившият премиер Бойко Борисов е свързан със злоупотреби с еврофондове. Припомняме, че председателят на групата на ЕНП вече заяви, че арестът на бившия министър-председател повдига много въпроси, които спешно трябва да бъдат изяснени.

ГЕРБ ще използва всички законови средства, за да свали правителството

В нашата страна са председателят на комисията на ЕП по бюджетен контрол Моника Холмайер и евродепутатът Йерун Ленарс, говорител на групата на ЕНП в парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, съобщи БТА. 

Европейските социалисти: Правосъдието „да освети“ съмнителните действия на Борисов

Правосъдието в България и в ЕС трябва „да освети” многото случаи на съмнителни действия в годините на управление на Бойко Борисов. Това се посочва в становище на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Председателят на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар се е срещнал с министъра на правосъдието Надежда Йорданова. Агилар изразява надежда, че Европейската прокуратура ще свърши своята част от работата, но заявява, че разчита и на българското правосъдие. „Г-н Борисов трябва да може да отговори на въпросите на разследващите и се надявам да сътрудничи на разследването в България”, добавя той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама