Вучич: България е длъжна да ни достави руски газ, ние си плащаме

17:40, 20 мар 22 / Свят 25 2657 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

По време на поредната си предизборна изява сръбският президент Александър Вучич призова България да продължава да доставя на страната му руски газ.

„България съобщи, че ще спре вноса на руски газ. Не съм сигурен, че това е толкова лесно за осъществяване“, каза Вучич при визитата си в Пожега и добави: „Ние много просто казваме - искаме руски газ от Балкански поток. Вие ни доставете (газа - бел.ред.) до нашия газопровод, за което си плащаме, а това, което вие искате, си е ваша работа, това не е проблем за нас“.

Според него Сърбия трябва да получава руски газ, „защото страната му заплащала транзитните такси за газа от Русия, който минава по Турски поток през България“.

Вучич, който е и лидер на управляващата Сръбска прогресивна партия, е кандидат за втори президентски мандат на предстоящите избори на 4-ти април.

Коментарът му е по повод казаното вчера от българския финансов министър Асен Василев. „В настоящата ситуация преговори с „Газпром“ няма да има. Има алтернативи. Старите тръби на трансбалканския поток. Там имаме капацитет около 20 млрд. куб. м и може да се ползва в двете посоки, на нас ни трябва 3 млрд. куб. м. Има доставки от Катар, Алжир. Това е общоевропейска стратегия. Следващите 1-2 седмици ще се обсъди на европейско ниво да се направи общ газов договор за целия ЕС. Очакваме през лятото този механизъм да заработи“, каза Василев пред БНР.

Изявленията на официалните лица от България, че няма да удължат договора за закупуването на газ от Русия са празни сънища, защото няма от къде да запълнят газопровода освен от Русия“, каза от своя страна директорът на държавното дружество „Сърбия газ“ Душан Баятович. Пред проправителствената телевизия „Пинк“ той добави: „България не може да спре закупуването на руски газ, защото самата тя ще остане без газ. Лично считам, че това е политическо изявление, което се дължи на натиска срещу България, но това е и натиск срещу Сърбия и Унгария“, каза още Баятович, цитиран от БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама