Интерконекторът с Гърция готов до юни

15:50, 21 мар 22 / Политика 25 1624 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министър-председателят Кирил Петков инспектира изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България в района на град Комотини.

Премиерът получи уверение от гръцката страна и от гръцката строителната компания, че до месец юни проектът ще бъде завършен, а още от септември е възможно да тече азерски газ. „За страната ни това ще означава по-ниски цени и по-голяма енергийна независимост. Тази зима цената на газа беше толкова висока, защото този проект не беше завършен и някой се беше отказал доброволно от по-евтини количества“, посочи Петков. 

„За последните три месеца постигнахме по-голям напредък, отколкото за цялата предишна година“, заяви министър-председателят.

Кирил Петков отбеляза, че интерконекторът е от изключително значение и за двете държави. Чрез него страната ни ще постигне реална диверсификация при доставките на природен газ, а Гърция ще разшири своя експортен потенциал.

Интерконекторът ще свърже газопреносните мрежи на двете държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. Проектът е от голямо значение за енергийната независимост и сигурност на България, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

Газовата връзка ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. Трасето на газопровода преминава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като осигурява възможност за газификация на всички населени места в района.

Кирил Петков от Сърбия: Газовата свързаност ще бъде приоритет

Интерконекторът е от голямо значение не само за развитието на регионите, но и за енергийната независимост и сигурност на България. Проектът е в отлична синергия с други големи международни проекти като Трансадриатическия и Трансанадолския газопровод (TAP и TANAP), като и с планирани и вече съществуващи терминали на втечнен природен газ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама