„Хемус“ ще е готова изцяло до 2027 г.

10:33, 20 мар 22 / Политика 25 1593 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Автомагистрала „Хемус“ ще бъде готова в цялостния си вид през 2027 г., а в по-голямата си част, тест без един участък – до края на 2025 г. Би трябвало така стигането от София до Варна да се стига за около три часа. Това каза пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

За тази година сма предвидили конкретни и ясни мерки какво да се направи, тъй като тя е опасна в отделни участъци

Караджов уточни, че строителството на „Хемус” не е спряно. „Не са спрени процедурите, възложени чрез ин хаус, строи се в момента. По същите процедури се строи и пътят Ботевград – Видин“, каза Караджов.

Той каза, че се чака и положителен отговор от екологичното министерство за тунела под Шипка. „Имаме оферта от изпълнителя, според която след 4 години и 2 месеца след одобрението на проекта, тунелът ще бъде завършен. Чакаме само екологичната процедура да завърши“, каза министърът.

По отношение на строежа на магистрала „Струма“ той каза: „Договорили сме цена, която сега едва ли би могла да бъде договорена, но далеч не съм оптимист, защото вариантът е неприемлив за еколозите. Ако получим одобрение, строежът ще свърши за три години”. По думите му процедурата е напреднала, но се чака оценка на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов. „Чакаме положителен отговор от екологичното министерство и за тунела под Шипка. Имаме оферта от изпълнителя, според която след 4 години и 2 месеца след одобрението на проекта, тунелът ще бъде завършен. Чакаме само екологичната процедура да завърши”.

Тол системата е друга тема, която министърът коментира. Той увери, че винетните такси няма да поскъпват. „Те по-скоро са за намаляване, защото винетките плащат 2/3 от сумата. Това не е честно – в другите страни 2/3 от нея се плащат от тежкотоварните превози”, каза ресорният министър.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама