Зеленски с ново силно обръщение към руския народ

09:02, 20 мар 22 25 1945 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Над 3,3 милиона бежанци са напуснали Украйна през западната граница от началото на руската инвазия. Уличните боеве в Мариупол пречат на спасителните екипи да стигат до стотиците оцелели, останали под разрушения от руска атака театър. Британското министерството на отбраната заяви, че Русия не е успяла да получи контрол над въздуха и до голяма степен разчита на оръжия, които могат да бъдат изстреляни от руското въздушно пространство.

Украинската армия съобщи за интензивни боеве през вчерашния ден срещу руски войски, настъпващи в Донецка и Луганска област. Град Николаев отново е бил подложен на многократни въздушни нападения. Няма актуални данни за причинените жертви и разрушения. Руските сили обградиха южния пристанищен град, който е подложен на тежки бомбардировки.

„Няма да ви стигнат няколко поколения“: Зеленски с призив към Путин

Руски части са обстрелвали болницата в северния град Чернигов. След обстрела прозорците на сградата са изпочупени, а пациентите са изнесени в коридора, където температурата е не по-висока от 10 градуса. Кметът Владислав Атрошенко заяви, ча градът е в хуманитарна катастрофа - няма електричество, отопление и вода, а почти цялата градска инфраструктура е разрушена.

Русия не успява да получи контрол над въздушното пространство на Украйна, една от основните цели на Москва, твърди британското министерство на отбраната. Продължаващият им неуспех да постигнат това значително забавя оперативния им напредък.

В поредното си видеообръщение тази нощ украинският президент Володимир Зеленски се обърна към гражданите на Русия с въпрос за човешките загуби, които страната им търпи в тази война. „Ние прекрасно разбираме, че Русия разполага с бездънен човешки потенциал и достатъчно много техника“, каза Зеленски.

Десетки жертви при руски обстрел срещу казарма в Николаев

Какво направиха с вас за тези години, че вече не се впечатлявате от човешките си загуби? Нищо ли не значат за вас вече думите син, майка, баща. Вече са убити над 14 000 ваши войници. Това са 14 000 майки, 14 000 бащи, това са жени, деца, роднини и приятели. Не забелязвате ли това? А жертвите ще растат докато продължава тази война. Тази ваша война, на Русия против Украйна, на нашата земя“, посочи той, цитиран от БНР.

По-късно днес Зеленски ще направи видеообръщение към членовете на израелския парламент. Израел изглежда не желае да застане твърде ясно на страната на Украйна, тъй като се опитва да поддържа работни отношения с Русия и да действа като посредник в конфликта. Украинският президент, който е от еврейски произход, вече разговаря с други законодатели по света - включително с американските, британските и германските и отправи молба за подкрепа.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 По добре да обяви неутралитет 13:36, 20 мар 22

И да поиска примирие. Русия няма да приеме фашизация в Украйна

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама