Десетки жертви при руски обстрел срещу казарма в Николаев

17:21, 19 мар 22 25 1962 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Десетки хора са убити вчера при обстрел на казарма в град Николаев - Южна Украйна. Това разказаха днес пред Франс прес очевидци, докато спасителните операции продължават.

„Най-малко 200 войници спяха в бараките”, каза 22-годишният Максим, срещнат на местопроизшествието. „Извадени са поне 50 тела, но не се знае колко остават под развалините”, добави младият войник. Друг военнослужещ, Евгений, смята, че при ударите може да са загинали 100 души.

Продължаваме да броим, но няма как да разберем броя на телата заради състоянието им”, заяви един от спасителите пред АФП.

Обектът в северната част на града е напълно разрушен от шест ракети вчера сутринта. Украинските власти не съобщиха нищо за броя на жертвите. Руснаците подло удариха с ракети спящи войници. Спасителната операция продължава”, ограничи се да заяви тази сутрин местният губернатор Виталий Ким във видеообръщение чрез Facebook.

В Николаев и околностите продължават ожесточени боеве и руски обстрели. Селището има стратегическо значение, тъй като е последната преграда по пътя към голямото пристанище Одеса, пише БГНЕС.

„Няма да ви стигнат няколко поколения“: Зеленски с призив към Путин

Лавров обвини САЩ, че пречат на преговорите с Украйна

Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини Съединените щати, че пречат на мирните преговори с Украйна. На среща с финалистите в конкурса за млади управленски кадри „Лидерите на Русия” Сергей Лавров увери, че Москва винаги е била за дипломатическо решение на проблемите. Той посочи, че мирните преговори с украинската страна вървят, но в същото време добави.

Постоянно се усеща, че някой „държи за ръката” украинската делегация. Най-вероятно американците. И не Ц позволяват да се съгласи с изискванията, които яз считам за абсолютно минимални“.

По думите на Лавров специалната операция в Украйна ще завърши с подписването на документи по въпросите на сигурността, неутралния статут на страната и привеждането в цивилизована форма на законодателна база, която, според него, в момента благоприятства нацификацията. Лавров за пореден път подчерта, че Русия не е имала друг избор, освен да започне така наречената операция. Според него тя е предотвратила плановете на Запада да създаде от Украйна „анти-Русия”, пише БНР.

Борис Джонсън: Грешка би било да се нормализират отношенията с Путин

Британският премиер Борис Джонсън предупреди, че би било грешка да се нормализират отношенията с руския президент Владимир Путин след инвазията в Украйна, предаде „Ройтерс“.

„Опитът да се нормализиране на отошенията с Путин след това, както направихме през 2014 година (след анексирането на Крим), би означавало да допуснем същата грешка отново“, заяви Джонсън по време на партийна конференция.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама