Отхвърлиха доклада за работата на Цацаров

17:13, 17 мар 22 / Политика 25 1378 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Народното събрание отхвърли доклада за дейността на антикорупционната комисия на Сотир Цацаров за 2021 г. С 6 гласа „за“ и 10 „против“ парламентарната комисия изрази неудовлетворение от работата на КПКОНПИ.

Депутатите от ГЕРБ и ДПС гласуваха „за“ приемането на доклада, но представителите на 4-те управляващи партии надделяха при вота. Те упрекнаха антикорупционния орган в слаба събираемост на незаконно придобито имущество и липса на методика в работата.

„На практика от обявяването на гражданската конфискация досега в бюджета са влезли само 17 милиона лева. Което означава, че имаме огромен размер на имущество, на което са наложени обезпечителни мерки, но на практика то не се отнема. Т.е. това показва, че комисията може да е един инструмент, с който да натискаш някого, без да отнемаш имуществото“, заяви зам.- председателят на парламентарната комисия Георги Георгиев, цитиран от bTV.

По думите му КПКОНПИ е изпълнявала политически интереси на ГЕРБ и ДПС.

Отнеха достъпа до класифицирана информация на Цацаров

От 1 март Антикорупционната комисия е с нов председател, в лицето на досегашния зам.-шеф Антон Славчев, който заема поста временно. Това стана след като на 17 януари Сотир Цацаров подаде оставка, а малко по-късно реши да се върне в прокуратурата, която ръководи седем години до избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Тогава стана ясно, че бившият обвинител №1 е с отнет допуск до класифицирана информация. Цацаров обяви пред вътрешната комисия на НС, че е имало институционален натиск от страна на вътрешният министър Бойко Рашков и премиерът Кирил Петков. Премиерът пък изрази съмнения, че е имало теч на информация към председателя на комисията, затова е изпреварил отнемането на допуска с подаването на оставката.

В крайна сметка оставката му беше приета от Народното събрание в началото на февруари, а няколко седмици след това разпореждането бе отменено и достъпът до класифицирана информация бе възстановен.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама