Съветът на Европа официално изключи Русия

19:21, 16 мар 22 25 1343 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Съветът на Европа, гарантът за върховенството на закона на континента, официално изключи Русия заради войната ѝ в Украйна. Историческо решение бе взето ден, след като Москва обяви, че напуска организацията на извънредно заседание на Комитета на министрите, изпълнителния орган на организацията.

Така Москва затръшва официялно вратата на Съвета, след 26 години членство. Макар че от 25 февруари, деня след офанзивата в Украйна, тя така или иначе бе отстранена от Съвета. След премахването обаче Русия ще напусне и Европейската конвенция за правата на човека, лишавайки 145-те си милиона граждани от достъп до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Знамето на Руската федерация беше свалено около 14:30 ч. по Гринуич (13:30 ч. местно време) от мачтата му пред сградата на Съвета, където вече се веят само знамената на останалите 46 държави-членки.

На фона на санкциите: Путин вдига заплатите и пенсиите

Конкретните последици от това изключване ще бъдат определени по-късно от Комитета на министрите, който ще възобнови заседанията си по темата през следващата седмица, заявиха от организацията. „Тъжно е, че трябва да изключим една страна след 26 години членство, но това беше необходимо и се радвам, че се осмелихме да го направим“, заяви председателят на ПАСЕ Тини Кокс.

Това е едва вторият случай, в който институцията се сблъсква с подобен сценарий. Гърция постъпва по подобен начин, като напуска Съвета, преди да бъде изгонена през 1969 г. по време на диктаторския режим на полковниците. Присъединява се отново през 1974 г. През 2014 г. руските парламентаристи в ПАСЕ бяха лишени от правото си на глас, след като Русия анексира Крим. След пет години на напрежение руската делегация се завърна в ПАСЕ, за голямо съжаление на украинците, пишат БГНЕС и АФП. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама