Айфеловата кула порасна

12:00, 16 мар 22 / Свят 25 1835 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Айфеловата кула порасна с шест метра, след като нова цифрова радио антена беше прикрепена към върха на прочутия монумент в Париж, предаде „Ройтерс“.

Кулата, построена от Густав Айфел в края на 19-и век, вече е с размери 330 метра, след като антената DAB+ беше издигната на върха ѝ с хеликоптер под оловно сивото небе.

По време на строежа си Айфеловата кула надминава Вашингтонския монумент, за да се превърне в най-високата сътворена от човешка ръка конструкция в света - титла, която запазва в продължение на четири десетилетия, докато през 1929 г. не е издигната сградата „Крайслер“ в Ню Йорк.

Решетъчната кула от ковано желязо е сред най-посещаваните туристически обекти в света, според TripAdvisor.

Тя обаче е била използвана и за излъчване на предавания повече от 100 години, като височината на върха ѝ се е променяла многократно с подмяната на остарели антени, пише БТА.

Телевизионни кадри на живо показаха как хеликоптерът спуска антената върху основата на върха на кулата, където работници я закрепват в рамките на операция, продължила по-малко от 10 минути.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама